Steeds meer bedrijven eisen sluiting Karuturi

Inmiddels hebben zich tien Keniaanse bedrijven aangesloten bij de rechtszaak die Allpack Industries Ltd heeft aangespannen tegen Karuturi in Naivasha, wegens het niet nakomen van financiële verplichtingen.

De bedrijven willen dat Karuturi Limited Kenya failliet wordt verklaard en wordt gesloten. Ook de vakbond van werknemers in de land- en tuinbouwsector ( KPAWU) steunt de petitie van Allpack.

De zaak zou deze vrijdag worden behandeld voor de industriële rechtbank in Nairobi, maar is vanwege een nationale feestdag uitgesteld tot volgend jaar. In oktober ging de zaak ook al niet door.

Allpack Industries, fabrikant van kartonnen dozen en plastic hoezen, stelt in zijn petitie ruim 465.000 dollar en 50.000 Keniaanse shilling (500 euro) tegoed te hebben van Karuturi voor karton dat is geleverd tussen september 2011 en februari 2013.

Het rozenbedrijf gaf Allpack diverse keren ongedekte cheques en kreeg in mei van dit jaar daarom een officiële aanmaning het openstaande bedrag onmiddellijk te betalen. Er gebeurde echter niks.

Noodlijdend
Allpack concludeert in zijn rechtbankpetitie dat Karuturi ‘noodlijdend is en niet in staat zijn schulden af te lossen’. „Het is daarom gerechtvaardigd en billijk dat het bedrijf wordt geliquideerd”, aldus de kartonfabrikant.

De firma stelt in diezelfde petitie overigens dat in het nationale bedrijvenregister het ‘bewijs van opneming’ van Karuturi LTD ontbreekt. Het dossier dat Allpack onder ogen kreeg, bleek ‘lukraak samengesteld, zeer onvolledig en volkomen achterhaald’.

Het afgelopen jaar zijn werknemers van Karuturi in Naivasha regelmatig in staking gegaan omdat ze hun salaris niet kregen en onder slechte omstandigheden hun werk moesten doen. De rozenproductie ligt inmiddels zo goed als stil; water en stroom zijn afgesloten en leveranciers hebben hun leveringen gestaakt.

De bedrijven die zich bij Allpack hebben aangesloten zijn: Agrichem & Tools, Juanco SPS, Signode Packaging Systems, Comhard Ltd, Shanghai Hitec Plastics Company Polythene Industries, Irrico International, Maina Njuguna & Associates, CFC Stanbic Bank en Interlabels Africa.