Steeds meer tools geïntegreerde teelt zomerbloemen

Hoewel chemische middelen voor correctie in de zomerbloementeelt noodzakelijk blijven, is er toename van kennis en mogelijkheden om plantenziekten op een andere manier aan te pakken. Geïntegreerde teelt wordt daardoor beter mogelijk.

Dat kwam naar voren tijdens de bijeenkomst ’Geïntegreerde teelt zomerbloemen’ die LTO Groeiservice woensdagavond 16 april hield op de kwekerij van Johan Boere in Leimuiden. Deze gewasbijeenkomst stond in het teken van ontwikkelingen en mogelijkheden op het gebied van plantgezondheid bij de geïntegreerde teelt.

’Geen keuze meer maar noodzaak’
Aanwezig waren zo’n dertien kwekers die na een rondleiding op de kwekerij door Wilma Windhorst van adviesbedrijf Agripoli mogelijkheden kregen aangereikt voor andere dan chemische methoden. Volgens Windhorst zijn alternatieve methoden zo langzamerhand geen keuze meer maar noodzaak.

’Anders denken’
Een andere dan chemische aanpak betekent volgens Windhorst onder meer dat een denkomslag moet worden gemaakt. Zo moet niet worden uitgegaan van een ziekte of plaag, maar van plantgezondheid. Dat wil zeggen de conditie en omstandigheden van de plant verbeteren zodat ziekten en plagen minder voorkomen. Bodemstructuur, bodembiologie en bemesting helpen mee aan plantgezondheid en een goede weerstand.

Sturen op 98%
Windhorst bracht verder naar voren dat normaal gesproken in de bodem 98% goede bacteriën, schimmels, eencelligen, insecten en mijten zitten. Zelfs ook goede aaltjes. Maar 2% betreft schadelijke organismen. Daarom ligt het voor de hand te sturen op die 98%. Dat kan door middel van luchtige grond, goede structuur, voldoende organische stof, voldoende bodemleven en gezonde planten.

De gewasbijeenkomst stond in het teken van ontwikkelingen en mogelijkheden op het gebied van plantgezondheid bij geïntegreerde teelt.