‘Stijgende energiekosten voor driekwart tuinders’

Driekwart van de glastuinders heeft te maken met stijgende energiekosten. Dat zei voorzitter Nico van Ruiten woensdagmiddag tijdens de jaarvergadering van LTO Noord Glaskracht in Den Haag. Hij basseerde zich daarbij op uitkomsten van een enquête onder de leden van zijn organisatie.

Bij 44% van de leden van LTO Noord Glaskracht is volgens Van Ruiten sprake van een daling van de opbrengst. „Hierdoor weet maar net de helft van de bedrijven een positief saldo te halen in 2013.” Daarbij komt nog dat een derde van de bedrijven die krediet nodig hebben voor de rekening courant of voor investeringen, volgens Van Ruiten moeite heeft om dat te verkrijgen.

LTO Noord Glaskracht zet daarom in op toenemende marktgerichtheid en verduurzaming van de sector, zo meldde de glastuinbouwvoorman. In 2014 zal het daarbij draaien om plantgezondheid en een versnellingsaanpak voor Het Nieuwe Telen en geothermie, een afspraak uit het energieakkoord.

Productschap Tuinbouw
Daarnaast zei Van Ruiten dat het wegvallen van het Productschap Tuinbouw noodzaakt tot aanpassingen in de organisatie van de belangenbehartiging. Zoals al eerder aangekondigd, start LTO Glaskracht Nederland in dat kader per 1 januari 2014 met de activiteiten onderzoek en vaktechniek, naast belangenbehartiging. De ledenraad van de LTO Noord Glaskracht ging daar vanochtend mee akkoord.