„Straks doet de helft van de handelaren niet meer mee”

Jan de Boer van exporteur Barendsen pleit ervoor dat Royal FloraHolland krediet aan exporteurs verleent. „Als de veiling hier niet voor strijdt, doet de helft van de handelaren over een paar maanden niet meer mee.”

Barendsen belevert de vakhandel. Veel van zijn klanten kunnen nu niet de rekening betalen. De Boer heeft een paar miljoen euro openstaan aan betalingen bij de bloemist, net als veel andere collega’s. Daar komt nu niets van binnen. „Dit is geen verwijt. Het is logisch dat dit gebeurt. Maar ook wij kunnen dus straks onze rekening niet betalen als de handel weer op gang komt.”

Collectief handelskrediet

De Boer pleit ervoor dat Royal FloraHolland een krediet aan de exporteur verleent, met borgstelling van de overheid. Hij zou graag zien dat er voor handelaren straks de mogelijk komt om bijvoorbeeld 70% op krediet in te kopen, en dan 30% direct te betalen. „De veiling zou er goed aan doen bij Mark Rutte een collectief handelskrediet te regelen. Het is logisch dat kwekers bijgestaan worden, daar ben ik voor. Maar kijk ook naar klanten en op welke manier we de afzetkanalen tegemoet kunnen komen. Anders doet straks de helft van de handelaren niet meer mee en houden we alleen de retail nog over, want die kunnen het wel financieren. We hebben elkaar nodig. Als straks kwekers hun kas weer vol hebben staan, dan moeten ze wel hun producten kwijt kunnen. Telers moeten deze crisis gaan overleven”, zegt De Boer.

De Boer ging met zijn collega’s vrijdag 20 maart met een grote bos seringen naar Den Haag om aandacht te vragen voor dit probleem. „Ik heb ook een brief naar de veiling gestuurd, maar hier is nog niet op gereageerd. Als zij de verzendexporteur en de lijnrijder nu in de steek laten, dan is dit de doodsteek voor de sierteelt”, stelt De Boer.

Veiling geen financiële instelling

Royal FloraHolland geeft aan dat de veiling geen kredieten kan verlenen. „We zijn geen financiële instelling. Exporteurs moeten naar hun eigen bank voor dit grote probleem. Wij hebben daar niet de financiële middelen voor”, zegt Steven van Schilfgaarde, directeur FloraHolland.

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties