Straling bij aardwarmteproject Koekoekspolder

Het aardwarmteproject in de Koekoekspolder in IJsselmuiden ligt stil omdat één van de putten verstopt is met lood- en zoutdeeltjes. In de looddeeltjes is radioactiviteit gemeten.

Dat meldt het regionale blad De Stentor. Volgens projectleider Radboud Vorage is er geen risico dat omstanders in aanraking komen met de radioactieve straling want die kan niet door de gebruikte metalen materialen komen. Hij stelt verder dat dit voor dit geothermieproject een onaangename verrassing is.

Meting gaf straling aan
Het project ligt sinds eind juni stil, in eerste instantie alleen om te bekijken wat de verstopping veroorzaakte. Daarbij kwam de vraag naar voren of er al gemeten was naar radioactieve straling, zoals bij boringen in gas- en oliewinning niet ongewoon is. Een daarna uitgevoerde meting bleek verhoogde straling aan te geven.

Ophoping natuurlijke radioactiviteit
Deskundigen geven aan dat het hier gaat om natuurlijke radioactiviteit die alleen bij ophoping van het materiaal meetbaar is. Het radioactieve materiaal stroomt niet door de buizen in de aangesloten kassen. Het project ligt voorlopig stil tot de tuinders toestemming krijgen de verstopping mogelijk met behulp van chemicaliën te verwijderen.