Strategie

De eerste week van november is in Ontario de ’controlled deer hunt’.

Dan mag een bepaald aantal herten geschoten worden om de populatie gezond en sterk te houden. Dit jaar deed Clen voor het eerst mee. De eerste twee dagen wachtte hij op een plateau in een boom tot een hert voorbij zou komen, helaas zonder resultaat. De derde dag ging hij actiever op zoek. Een half uur voor zonsopgang ging hij te voet het bos in en vijf minuten later kruiste zijn pad dat van een hert. Deze verandering van strategie leidde tot een succesvolle jacht.

Eind oktober was de jaarvergadering van de Ontario Flower Growers veiling in Mississauga, Ontario. Een koper die inkoopt voor een kwalitatief goede en uitgebreide bloemenwinkel in Toronto was uitgenodigd om de kwekers toe te spreken. Hij begon zijn praatje met een foto van de entree van de veiling. Daarop was te zien waar jaren geleden een wandtelefoon had gehangen. Zijn betoog was dat de wereld constant verandert; wandtelefoons zijn vervangen voor mobiele telefoons. Zijn klanten zijn vaak op zoek naar iets nieuws, iets moois, iets bijzonders. Maar het kan ook iets oud vertrouwds zijn voor een bepaald seizoen. Zijn inschatting was dat 50% van zijn sortiment vernieuwend is en 50% uit het oude vertrouwde bestaat. Een kweker vroeg waarom zijn potchrysanten via de veiling maar moeilijk verkopen. Het antwoord was dat het sortiment onvoldoende speciaal en vernieuwend is. Het verkoopt goed in speciale acties bij supermarktketens. Maar de bloemenspeciaalzaak heeft een andere behoefte.

In onze kas hebben we sinds vijf jaar het hibiscussortiment uitgebreid; in eerste instantie met een grote verscheidenheid aan kleuren. Het blijkt dat de mooiste bloemen vaak moeilijker te vermeerderen zijn of gevoeliger zijn voor ziekten en plagen. Zulke nieuwigheden zijn vaak alleen interessant voor het topsegment van de markt. Daar is een kans voor betere prijsvorming. Wij hebben een strategische keuze gemaakt om met een nieuwe leverancier te gaan werken. Die kan nieuwe frisse kleuren leveren. De eerste bewortelde stekken worden deze week gepoot. We zullen komend voorjaar leren of deze verandering de vernieuwing biedt die onze klanten zoeken.

Angelle van Kleef is plantenteler in Ontario