Vakblad voor de Bloemisterij Ondernemen Van der Tak acht keer bedreigd vanuit drugscriminaliteit

Van der Tak acht keer bedreigd vanuit drugscriminaliteit

0

De Westlandse burgemeester Sjaak van der Tak (61), die per 1 oktober voorzitter wordt van LTO Glaskracht Nederland, zei gisteren in een afscheidsinterview bij Omroep West acht keer te zijn bedreigd door drugscriminelen, waarbij de ruiten van zijn kantoor in het gemeentehuis werden ingegooid. Van der Tak relativeert de bedreigingen en noemt ze ’grappig’.

„Ik zat op de begane grond waar iedereen mij kon zien. En acht keer zijn de ruiten ingegooid als ik er niet was. Die kun je ook wel weer herstellen. Thuis heb ik gelukkig niets meegemaakt”, aldus Van der Tak in het interview met Omroep West.

  • Foto: Omroep West

De burgemeesters van de vijf grootste steden in Noord-Brabant luidden onlangs de noodklok over de toenemende drugscriminaliteit in hun provincie en gaven aan dat hun ambtenaren steeds vaker doelwit zijn van bedreiging en intimidatie door drugscriminelen. Van der Tak stelt gedurende zijn ambtsperiode slechts „een heel enkel keertje” hiermee in aanraking te zijn gekomen. „Daarbij werd in een kas wiet geteeld. De crimineel had connecties met veel mensen in het Westland en probeerde invloed uit te oefenen bij raadsleden. We hebben niet kunnen ontdekken of er ook contact was met ambtenaren”, aldus de burgemeester.

Legale cannabisteelt
Vorige week antwoordde het Westlandse college van B & W op vragen van de gemeenteraadsfractie Westland Verstandig dat de gemeente één ondernemer telt die een ontheffing van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft voor het legaal telen van medicinale cannabis. Het gecontroleerd legaal telen van medicinale cannabis met ontheffing van VWS leent zich volgens B & W goed voor grootschalige teelt in (Westlandse) kassen, maar wel onder stringente voorwaarden. Zo moet de cannabis aan de hand van strikte protocollen worden geteeld om de de farmaceutische kwaliteit te kunnen garanderen. In kassen bestaat een stabiel klimaat, waardoor een kweker die protocollen volgens B & W goed kan naleven.

Van der Tak wordt opgevolgd door oud-minister en oud-voorzitter van het Productschap Tuinbouw Agnes van Ardenne. Zij wordt waarnemend burgemeester.

Reageer op dit artikel

avatar