Telers zoeken verdienmodel voor ’cosmetica-planten’

In Greenport Westland-Oostland en Greenport Aalsmeer hebben twaalf tuinders onlangs het Ondernemersplatform Plantenstoffen opgericht. Via dit initiatief hopen de telers snel een verdienmodel te vinden voor het telen van planten met inhoudsstoffen die gebruikt kunnen worden in bijvoorbeeld cosmetica en medicijnen.

Tijdens de eerste bijeenkomst van het platform op 18 november meldde teler Peter Olsthoorn dat hij onderzoek doet naar de teelt van Dioscorea, een plant met anti-obesitas eigenschappen.

Het Kenniscentrum Plantenstoffen presenteert op 14 december op Landgoed Keukenhof in Lisse officieel een extractenbibliotheek. Dit is een verzameling van ruim tweeduizend verschillende inhoudsstoffen uit bloemen en planten die gebruikt kunnen worden in bijvoorbeeld cosmetica en medicijnen. Het kenniscentrum heeft ruim twee jaar met verschillende partners gewerkt aan de ontwikkeling van de bibliotheek. Ook telers hebben planten aangeleverd voor de extracten in de bibliotheek.

Parijs
Bedoeling is dat marktpartijen – zoals de agrochemische, cosmetische en farmaceutische industrie – het aanbod aan extracten gaan screenen op inhoudsstoffen die kunnen leiden tot nieuwe producten. Tijdens de Cosmetic 360 beurs, die op 15 en 16 oktober in Parijs werd gehouden, bleek dat parfum- en cosmeticaproducenten grote belangstelling hebben in de mogelijkheden van ’natuurlijke actieve ingrediënten’, zo meldt het kenniscentrum.