TenneT: ’Stroomprijzen dalen in Nederland meer dan in buurlanden’

De elektriciteitsprijs in Nederland is in het eerste halfjaar van 2014 met 11% gedaald. Dat is een flinke daling die bovendien groter is dan de daling in buurlanden Duitsland, België en Frankrijk, zo meldt landelijk netbeheerder TenneT.

Sinds het najaar van 2013 is de elektriciteitsprijs in Nederland met bijna 30% gedaald. Doordat de stroomprijzen in Duitsland, België en Frankrijk ook zijn gedaald, maar minder dan in Nederland, zijn de marktprijzen van de landen meer naar elkaar toegegroeid.

De oorzaken voor de prijsdaling in de eerste helft van dit jaar zijn volgens de marketreview 2014 H1 van TenneT divers. Zo is de gasprijs onder invloed van de warme winter gedaald, wat gunstig is voor gasgestookte centrales. Ook was er meer zonne- en windstroomproductie in Duitsland door de zonnige april- en mei-maand. Verder zorgde de 580 km lange zeekabel tussen Nederland en Noorwegen voor een drukkend effect op de stroomprijzen in Nederland.

Uitbreiding
TenneT werkt de komende jaren aan uitbreiding van de capaciteit van elektriciteitsverbindingen met het buitenland. In Nederland staan drie omvangrijke projecten op stapel. Het gaat om twee nieuwe verbindingen en capaciteitsuitbreiding van een bestaande verbinding. Het betreft:

  • de COBRA-kabel, een nieuwe 700 MW-zeekabel van Nederland (Eemshaven) naar Denemarken (Endrup):
  • Doetinchem–Wesel: een nieuwe 1.500 MW-verbinding tussen Nederland en Duitsland:
  • Meeden–Diele: verdere verhoging van de capaciteit (500 MW) van deze verbinding tussen Nederland en Duitsland.