’Terug van weg geweest’

Wat is thuiskomen? Tijdens het verblijf in het buitenland denk je wel eens aan het moment van thuiskomen. Als je langere tijd weg bent geweest denk je dat alles veranderd is en dat je veel gemist hebt. Valt dat vies tegen.

Ik ben twee weken geleden terug gekeerd uit Oeganda en alles is gewoon precies hetzelfde in Nederland. Zelf zit ik vol met belevingen, ervaringen en verhalen, maar thuis is er niks veranderd. Dit valt soms tegen, omdat niemand me begrijpt. Je moet het meemaken; je kunt het niet vertellen.

Toen ik thuis kwam las ik het Vakblad voor de Bloemisterij en daarin viel mij een artikel over André Lankhaar op. In dit artikel wordt de bewuste keuze gemaakt voor Kenia en wordt Oeganda een beetje slecht gepresenteerd. Ik heb het erg naar me zin gehad in Oeganda en hierdoor wil ik wel reageren op dat artikel. Ook omdat ik in beide landen geweest ben.

De keuze van een bedrijf om naar een christelijk land te gaan, moet het bedrijf zelf bepalen. Maar, als het huiswerk goed gedaan wordt dan wordt duidelijk dat in Oeganda ongeveer 80% van de mensen christelijk is en dus kan je het land moeilijk afstempelen als een Islamitisch land.

Qua arbeid heeft Lankhaar zeker gelijk en ligt de mentaliteit in Oeganda gemiddeld lager dan in Kenia. Wel heb ik gezien dat er met een Nederlands voorbeeld en een goede organisatie hetzelfde resultaat behaald kan worden.

Aard van het beestje
Het zit wat minder in het aard van het beestje, maar er zijn veel gemotiveerde en goede werknemers te vinden in Oeganda die met een goed voorbeeld net zo hard kunnen werken als een Keniaan. Dit heeft alleen extra aandacht en een goed managementteam nodig die dit kan uitdragen en sturen.

Qua klimaat en teelt hebben Afrikaanse landen een voordeel met hun omstandigheden in vergelijking met Nederland. De vergelijking tussen Oeganda en Kenia kan ik minder maken omdat ik daarvoor te kort in Kenia ben geweest.

Basis ideeën zijn dat Kenia hoger ligt en daardoor koeler is. De etmaaltemperaturen liggen lager en het is in Kenia minder vochtig. Ik ben het eens met de uitspraak van Lankhaar dat het in het buitenland simpel is om stek te vermeerderen. Een moerplant groeit vrij automatisch en het is niet moeilijk om dan stek te maken.

Het wordt pas lastig als je de volle 100% uit je bedrijf wilt halen, want dan kun je qua klimaat en teelt nog heel veel stappen maken. Als iets simpel is, ben ik van mening dat het te makkelijk is en dat er niet de 100% uitgehaald wordt, maar dat kan ik natuurlijk niet op feiten berusten.

Al met al is het gek om terug te zijn, maar gelukkig is het weer deze week een beetje als het weer in Oeganda. Of Oeganda of Kenia beter is weet ik ook niet maar ik vond dit artikel iets te kleinerend om ongemerkt voorbij te laten gaan.

Gijs van Adrichem
Tuinbouw student
Gijs.vanadrichem@gmail.com