Terugblik

De oudejaarspoppen zijn verbrand, het geknal is over en de champagne glazen staan weer in de kast. Het is duidelijk, het nieuwe jaar is begonnen. Maar laten we nog één keer terugblikken, want wat een opmerkelijk jaar was 2016 toch. Je hebt er jaren tussen die vrij onopvallend voorbij gaan, maar dit was er echt eentje die me bij zal blijven.

Natuurlijk Trump, Brexit en opnieuw veel te veel aanslagen in de wereld. Maar ook nog steeds die vreselijke oorlog in Syrië. Heeft u vorige week toevallig ook naar het NOS jaaroverzicht gekeken? Tranen in mijn ogen kreeg ik bij de reportage over Aleppo. Dat jongetje in die ambulance, en al die totaal zinloze bombardementen. Afschuwelijk. Wat brengt de NOS dat trouwens prachtig in beeld. Evenals dat filmpje over de ’flower seller van Aleppo’ van Channel 4 waar het Vakblad eerder dit jaar ons naar verwees. Kippenvel! In Ecuador is dat zó anders. Hier kan het nieuws niet sensationeel genoeg zijn. Hoe meer bloed en geweld, hoe beter.

Dichter bij huis was er natuurlijk ook belangrijk nieuws: de aardbeving, het vredesakkoord in Colombia met de FARC en niet te vergeten de ’Panama papers’. Er stonden heel wat Ecuadoraanse firma’s op de lijsten, waaronder ook veel bloemenkwekers. De informatie wordt nogsteeds onderzocht. Maar de eerste belastingontduikers en smeergeldaffaires komen inmiddels aan het licht. Meerdere politieke kopstukken alsmede directieleden van het staatsoliebedrijf lijken er nauw bij betrokken te zijn. Dat belooft nog vuurwerk straks, als in februari de parlementsverkiezingen hier op de agenda staan.
Historisch voor Ecuador was ook de ondertekening van het vrijhandelsverdrag met Europa, waardoor onze bloemen ook dit jaar weer importheffingvrij Europa ingevoerd mogen worden. Omgekeerd geldt hetzelfde nu voor Schotse Whisky en Belgische biertjes. Is dat geen fantastisch nieuws? Dat de Duvels en Westmalles hier maar snel in de schappen mogen liggen!

Ik wens u een florerend 2017 toe, vol nieuwe uitdagingen. En dat al uw doelstellingen voor dit nieuwe jaar maar overtroffen mogen worden!

Victor van Dijk is vestigingsmanager Zuid-Amerika voor FleuraMetz