Tim van Leeuwen en Lazzeri winnen Poinsettia Award

Met cultivar Christmas Feelings in een 21-cm pot won teler Tim van Leeuwen uit Wateringen de Poinsettia Award 2016. Bij de veredelaars ging de Award naar het Italiaanse bedrijf Lazerri met zijn noviteit LAZZ 1301.

Tim van Leeuwen scoorde met zijn planten hoog in de jaarlijkse uitbloeiproef bij Royal FloraHolland. Zijn inzending van week 49 behaalde met het cijfer 4,67 de allerhoogste score. De inzendingen van week 47 en 48 eindigden ook in de top tien. Planten – zes stuks per inzending – ondergaan een transport- en winkelfase voordat ze in de uitbloeiruimte komen. Na 35 dagen vindt de beoordeling op sierwaarde plaats.

Veredelaars laten hun cultivars uitvoeriger testen. Nieuw en bestaand sortiment wordt bij twee telers gepoot. Tijdens de groeifase op gronddoek of container beoordelen adviseurs/teeltdeskundigen de planten driemaal. Daar rolt een eindcijfer per cultivar uit. De twee telers geven bij het veilingklaar maken ook een cijfer aan de planten die onder nummer op hun tuin stonden. Daarna volgt de derde beoordeling: de houdbaarheidstest bij FloraHolland, tussen de kerststerren die de telers inzenden. Driemaal een oordeel en die tellen respectievelijk voor 40, 20 en 40% mee in het eindcijfer. De beste was noviteit LAZZ 1301, zodat veredelaar Lazerri in de sortimentsvergelijking de Award 2016 won.

De bedrijven A. Baas Pot- en Tuinplantenkwekerij uit Ens, kwekerij Jan van der Knaap uit Honselersdijk en kwekerij De Bonfut uit Honselersdijk scoorden ook hoog in de kwaliteitscompetitie. Zij deden dat respectievelijk met de cultivars Titan White, Christmas Cracker en Prima Red en ontvingen een nominatie van de jury.
LTO Glaskracht Nederland en Royal FloraHolland organiseren samen met telers en veredelaars al enkele jaren een kwaliteitscompetitie/sortimentsvergelijking.