Time-lapse video van Alstroemeria Charmelia die 21 dagen bloeit

Een alstroemeria die geen veertien, maar 21 dagen lang houdbaar is? Met een zogeheten time-lapse video willen kwekerij Together2Grow en veredelaar Royal van Zanten aantonen dat hun alstroemeria Charmelia 21 dagen lang bloeit op vaas.

Normale alstroemeria’s zijn volgens de betrokken teler Fedor van Veen maximaal veertien dagen houdbaar op vaas. Bij de trosbloemige Charmelia duurt de periode van verse knop tot aan volle bloei een week langer. Het geheim? Dat zit ’m volgens Van Veen in de genetische eigenschappen van de bloem in combinatie met iets rijper oogsten. „Als je ’m iets rijper dan een gewone alstroemeria oogst, heeft de steel nog wat meer energie.”

Het lange vaasleven geldt voor alle cultivars van de Charmelia-serie. Together2Grow heeft van dit type nu een witte en een roze variant. Een blush-kleurige staat voor komende zomer gepland.

Kopers van de Charmelia kunnen ook bijpassend promotiemateriaal aanschaffen, waaronder een hoes waarop een scanbaar plaatje (soort QR-code) is gedrukt. Wie dat plaatje via de app Layar met zijn smartphone scant, kan de time-lapse video bekijken.