Toelating Luna Privilege en Signum uitgebreid

De schimmelbestrijders Luna Privilege en Signum hebben uitgebreidere toelatingen gekregen in bloemisterijgewassen. Het College voor de toelating van bestrijdingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft hiertoe besloten.

Luna Privilege is nu ook volledig toegelaten in de onbedekte teelt van bloemisterijgewassen en de bedekte teelt van bol- en knolbloemen via een gewasbehandeling. Het is goed inzetbaar tegen voornamelijk echte meeldauw en botrytis. Delphiniumteler Albert Boon is er in ieder geval zeer content mee: „Een nieuw gewasbeschermingsmiddel tegen meeldauw is de redding voor de zomerbloementeelt.”

Uitbreiding
Luna Privilege was al toegelaten in de bedekte teelt van bloemisterijgewassen tegen echte meeldauw en botrytis via een gewasbehandeling. In de onbedekte teelt was het tot eind januari alleen toegestaan tegen sclerotinia in enkele buitengewassen, waarvan Bayer de toelating ondersteunt in gladiool, scilla, muscari, allium en anemoon. In deze teelten is het een goede aanvullling op het middelenpakket, aldus Bayer. Niet in buitenanjers waar het wel is toegestaan, maar waarin volgens de fabrikant de werking niet optimaal is tegen sclerotinia.
Ook de nieuwe toelatingsuitbreidingen van Luna Privilege zijn tot stand gekomen via de verkorte procedure voor kleine toepassingen. Dit op aanvraag van Bayer CropScience in nauwe samenwerking met LTO Groeiservice in het kader van een Expert centre speciality crops project. Deze procedure houdt in dat er geen of beperkt werkzaamheids- en fytotoxiciteitonderzoek is uitgevoerd. Het is dus gewenst te allen tijde een proefbespuiting uit te voeren indien er nog geen ervaring is opgedaan met het product.

Signum en Rosacur Pro
Signum is toegelaten in de teelt van bloemisterijgewassen, zowel in bedekte als onbedekte teelten. In de onbedekte teelt mag het gewas echter niet hoger zijn dan 1,5 m. Signum werkt preventief en systemisch tegen vooral botrytis, rhizoctonia en sclerotinia.
Het Ctgb heeft verder bekendgemaakt dat de toelating van Rosacur Pro is ingetrokken door de toelatinghouder. Er geldt nog wel een aflevertermijn tot 30 juli 2014 en een opgebruiktermijn tot 30 juli 2015. Daarna is het als schimmelbestrijder onder andere niet meer inzetbaar in vaste planten onder glas en in de vollegrond.