Topdrukte

De drukte voor de Moederdag is op Veiling Holambra enorm. De veiling stond zondag 4 mei jl. zo vol dat zelfs de ruimte in de tribune gebruikt werd voor karren. Maar alles is onder controle en we beleven een goede moederdagpiek.

De drukte voor de Moederdag is in volle gang en alle processen lopen uitstekend. Klanten klagen wel dat er gebrek is aan bepaalde producten en dat de prijzen erg hoog zijn en veel kwekers hebben inderdaad vrijwel alles al weken van te voren verkocht. De angst dat 2014 wel eens een jaar kon worden met een gematigdere groei wordt voorlopig niet bewaarheid.

De grootste klant, de supermarktketen Pâo de Açucar (suikerbrood) heeft 1.000 karren niet in hun 3.000 m2 grote box kunnen verwerken en deze hebben we in ons gebouw moeten zetten. De veiling stond zondag 4 mei jl. zo vol dat zelfs de ruimte in de tribune gebruikt werd voor karren. Maar zoals gezegd is alles onder controle en we beleven een goede moederdagpiek.

Wel blijven de problemen in de rozen hier een zorg: botrytis en meeldauw. Veroorzaakt door een relatieve kou en vochtigheid in onverwarmde kassen in de bergen en daardoor een matig kasklimaat. Mogelijk soms versterkt door het in de koelcellen bewaren van rozen. Het is tijd dat we samen met rozenkwekers een project gaan starten om dit product op een hoger kwaliteitsniveau te krijgen. Zo niet dan zal de import van rozen vanuit Colombia en Ecuador ongetwijfeld snel groeien.

In het in aanbouw zijnde groothandelscentrum GranFlora zijn de ondernemers nu hun winkels aan het inrichten. Indrukwekkend wat er in korte tijd wordt opgebouwd. Ook zaterdag en zondag wordt er hard doorgewerkt.

Mosca negra
Deze week mocht ik voor het eerst deelnemen aan de ‘câmara setorial’ in de hoofdstad Brasilia. Een sectoroverleg van de sierteeltsector met het ministerie van landbouw. Brasilia is een stad die sinds 1960 de hoofdstad van Brazilië is en waar de regering is gevestigd.

Belangrijkste gespreksonderwerp was de kwestie rond het insect de ‘mosca negra’. Enkele siergewassen, waaronder de roos, staan geregistreerd als mogelijke waardplanten en hierdoor is de handel belemmerd door een aantal restricties. Zo moet van elke partij rozen geregistreerd zijn wie de kweker is en deze kwekerij moet vrij zijn van dit insect. Bij elke transactie moet een verklaring dat de partij vrij is en moet toestemming verkregen worden om het product naar een andere staat te transporteren. Dit probleem bestaat al sinds 2008 en het kost ieder jaar veel tijd en geld.

Hoe dit op te lossen danwel het probleem te verlichten was de grote vraag. Hierover bogen enkele mensen die de kwekers en de coöperaties vertegenwoordigen zich de afgelopen weken. Melden dat het veel geld kost was geen goed idee, want dan zou de overheid wellicht juist weleens door willen gaan. Van inkomsten is de overheid niet vies.

In 2008 was het insect geregistreerd in 7 van de 26 staten en nu al in 19 staten! Maar daarin school ook de mogelijke oplossing. Waarom transporttoestemming vragen van de ene staat naar de andere wanneer het insect in beide staten voorkomt? De ambtenaren van het Ministerie vonden dat ook een overbodige maatregel en ons is beloofd dat er deze week nog een brief volgt waarin wordt bevestigd dat de transporttoestemming van de ene staat naar de andere niet meer hoeft indien het insect in beide staten voorkomt. Dit zou een grote stap zijn in de richting van een volledige oplossing.

In de privésfeer bezochten we deze week het mooie stadspark ‘Bosque de Jequitibá’ in Campinas. Midden in een stad van 1,3 miljoen mensen lopen hier dieren zoals apen en cotias los rond.

Op vrijdag 9 mei a.s. gaan we in de stad São Paulo de kaarten ophalen voor de eerste wedstrijden van het Nederlands team voor het WK voetbal. Via een lidmaatschap van de KNVB konden we simpel aan kaarten komen! We gaan ook een kijkje nemen op de ‘oranje-camping’ in Sâo Paulo. Even sfeer proeven!
André van Kruijssen