Trias Westland moet 700 meter opnieuw boren

Trias Westland moet 700 meter opnieuw boren voor zijn tweede aardwarmtebron aan de Lange Broekweg in Naaldwijk. Eind vorige week kwam de boor vast te zitten. Uiteindelijk is de boor los gemaakt, maar daarbij is wel boorgereedschap achter gebleven op 1.800 meter diepte. Vanaf 1.450 meter diepte wordt een nieuwe route gezocht.

De tegenslag levert het project een vertraging van acht tot tien dagen op, verwacht Marco van Soerland, directeur van Trias Westland. „Dit soort tegenslagen is ingecalculeerd. Je weet dat het kan gebeuren. Het blijft een probleem dat je diep in de ondergrond niet kunt zien wat je doet. Er zijn veel speciale gereedschappen om dit soort situaties op te lossen, maar als die allemaal niet helpen, dan blijft er maar één ding over en dat is een stuk opnieuw boren.”

Volgens de directeur van Trias Westland heeft het voorval geen invloed op de kosten. „Er blijft minder over van het potje onvoorziene kosten. Het project is niet verzekerd voor dit soort tegenslagen. De verzekering is zo duur geworden, dat we beter zelf een potje kunnen maken.”

Als er verder geen tegenslagen zijn, volgt in september de productietest. Volgens planning zal de bron volgend jaar in bedrijf komen. Trias Westland wil met de tweede bron aardwarmte van 87°C omhoog halen. Samen met de eerste bron kan dit 54 glastuinbouwbedrijven, Royal FloraHolland en een nieuwbouwwijk in De Lier van warmte voorzien.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties