Tropen Piet

Vanuit het buitenland is het natuurlijk altijd gniffelen om de dingen waar iedereen zich heel druk om maakt in Nederland.

Zaken die wij als Nederlanders heel normaal en belangrijk vinden, zijn in het buitenland ’non-issues’. En zaken waar wij ons druk om maken hier in Oeganda, zijn in Nederland weer totaal niet aan de orde. Neem de Pietendiscussie. Ik kan me voorstellen dat als je als buitenlander vanaf begin oktober wordt aangesproken met Piet terwijl je toch echt Wesley heet, je daar niet echt vrolijk van wordt. Het aantal flauwe grapjes is op den duur wel eens uitgewerkt.

Ik word, en met mij alle blanken hier in Oeganda, dagelijks nageroepen met ’Mzungu’ wat vertaald kan worden met ’witte’. Als ik op mijn mountainbike heuvel op ga en het is echt steil kunnen de kleine kinderen mij rennend bijhouden en roepen ze me de hele heuvel na met Mzungu, mzungu how are you? Nou moet je dat niet proberen om te draaien in Nederland want dan is de wereld te klein.
In mijn jongere jaren ben ik in Afrika wel eens Zwarte Piet geweest op een Nederlandse school. Een Pietenpak aan met dito pruik bij 30°C is ook niet echt aan te bevelen. Veel smink, heel veel lippenstift en gaan. Ieder kwartier snel weer naar binnen om je bij te laten sminken omdat alles door de zon en hitte van je hoofd afdroop.

Een aantal jaren ervoor hadden ze eens geprobeerd lokale mensen in te zetten als Pieten, waarschijnlijk door een gebrek aan smink of pruiken. O wee, dat viel helemaal in verkeerde aarde bij de kinderen. Volgens hen waren dat absoluut geen echte Pieten. Een echte Piet had wit rond zijn ogen, had zwart op zijn gezicht en veel te veel lippenstift op. De ouders vroegen zich vertwijfeld af wat het bestuur van de school toch wel niet gedaan had. Gelukkig waren er nog genoeg vrijwilligers om de Pietentaak op zich te nemen.

Wie er dit jaar in Nederland Zwarte Piet wordt is nog onduidelijk en zeker wat voor kleur hij krijgt. Wij weten het hier in Afrika wel. Ik hoop op een vredig en gezellig Sinterklaasfeest in Nederland voor iedereen, of je nou voor- of tegenstander bent in deze hele discussie.

Feico Smit, algemeen directeur Royal van Zanten in Oeganda