’Tuinbouw moet zich voorbereiden op deelname Warmterotonde’

De glastuinbouw moet zich goed voorbereiden op deelname aan de Warmterotonde, het nog aan te leggen warmtenetwerk voor zowel restwarmte uit de Rotterdamse haven als (aard)warmte uit de tuinbouw. Dat zei Maya van der Steenhoven, directeur van het Programmabureau Warmte Koude Zuid-Holland op 16 december tijdens de Meet & Greet van Greenport Westland-Oostland in Pijnacker.

„Fossiele brandstoffen worden steeds verder uitgefaseerd. De tuinbouw moet zich daarom voorbereiden op de gevolgen daarvan voor bijvoorbeeld de productie van elektriciteit”, zo betoogde Van der Steenhoven. Daarnaast bestaat volgens haar de mogelijkheid dat er een beurs komt voor het verhandelen van warmte.

Wethouder José van Egmond van Pijnacker-Nootdorp, tevens ambassadeur Duurzame Energie binnen Greenport Westland-Oostland, meldde dat inmiddels wordt gewerkt aan verschillende scenario’s. „Die vormen de basis voor mogelijke businesscases.” Komend voorjaar zullen de scenario’s gedeeld worden met tuinbouwondernemers in de regio.

Pilot transitie duurzame energie
Programmamanager Jolanda Heistek van Greenport Westland-Oostland gaf aan te hopen dat nog meer telers zich aanmelden als deelnemer aan het pilotproject voor de transitie naar duurzame energie. „De tuinbouw heeft alles in huis voor een geslaagde transitie. Maar hoe sneller we daar komen, hoe beter voor de toekomst van de Greenport.”