De tuinbouw is niet duurzaam en eerlijk genoeg volgens deze handelaar in bioproducten

De tuinbouw moet biologischer en eerlijker volgens Volkert Engelsman. Hij is de oprichter en directeur van Eosta, een bedrijf dat biologische groenten en fruit inkoopt, vervoert en verkoopt aan supermarkten en andere retailers. Deze donderdag spreekt hij op het Nationaal Tuinbouwcongres over markttrends en duurzaamheid.

Eosta was in 1990 de eerste handelaar in biologische groenten en fruit. Inmiddels is het de grootste groente- en fruitimporteur van Europa. Engelsman zelf stond op de eerste plaats van de Duurzame 100 van Dagblad Trouw in 2017. Hij pleit voor meer biologische tuinbouw en eerlijkere prijzen in de supermarkt.

Tegen Vakblad voor de Bloemisterij zegt hij dat het aandeel biologische teelt langzaam toeneemt. En onder consumenten ziet hij een trend die ook voor de sierteelt interessant is. „Ik zie dat consumenten groeiende zorgen hebben om de gezondheidseffecten van voeding op mens en natuur. Die trend speelt vast ook in de sierteeltsector. Mensen zullen niet meer zo snel zeggen: ’Dat is een mooi bloemetje. Of daarbij mensen worden uitgebuit of het klimaat onder druk wordt gezet, interesseert me niet.’ De consument van morgen zal daar Kamervragen over stellen.”

Meer over de huidige stand van zaken rond biologische teelt en de visie van Engelsman kunt u lezen in het grote interview van de nieuwe Vakblad voor de Bloemisterij. Nummer 40 ligt vanaf vrijdag voor u klaar. Maar op mijnbloemisterij.nl kunt u dit artikel en de rest van het magazine nu al online lezen.

Op Eosta’s transparantieplatform Nature & More zien consumenten waar de producten vandaan komen. Hier staat informatie zoals wie het product heeft gekweekt, hoe milieuvriendelijk dat is gedaan en wat de omstandigheden van lokale arbeiders zijn. (Foto: Siska Pater)

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties