Tuinbranche Nederland: ’Elke week vertraging kost €10 tot €15 miljoen omzet’

  Tuinbranche Nederland roept het kabinet dringend op om tuincentra per 3 maart buitenverkoop van tuinplanten toe te staan. Iedere week vertraging kost miljoenen euro’s. Daarbij is het essentieel voor doorstroming op kwekerijen en bij handelsbedrijven.

  „Zestig procent van alle tuinplanten wordt verkocht via tuincentra”, aldus Frank van der Heide, directeur van Tuinbranche Nederland. „Normaal gesproken gaat er in maart voor zo’n €60 miljoen over de toonbank. Iedere week dat we niet open kunnen, kost zo’n €10 tot €15 miljoen aan omzet.”

  Snelle duidelijkheid van het kabinet zal bedrijven en consumenten volgens Van der Heide weer perspectief bieden: „Nederlandse tuincentra hebben de wil én de ruimte om de buitenverkoop van tuinplanten veilig te organiseren. Er is ook echt behoefte aan. Het voorjaar dient zich knetterhard aan en mensen willen de tuin in. Dat is juist nu een veilige en gezonde bezigheid.”

  Doorstroming bij boomkwekers

  Uitstel van opening heeft volgens Van der Heide ook grote gevolgen voor de omzet en doorstroming bij boomkwekerijen en handelsbedrijven. „Boomkwekerijproducten zijn langer houdbaar dan bijvoorbeeld violen, maar veel producten zijn nú op hun hoogtepunt en staan klaar om de komende weken te worden geleverd aan de tuincentra. Als planten langer op de kwekerij moeten blijven, zijn soms extra handelingen nodig zoals snoeien en bemesting. Al deze handelingen kosten tijd en geld. Daarbij is er op kwekerijen dan geen ruimte voor nieuwe opplant. Hierdoor loopt de economische schade nóg langer door.”

  Tuinbranche Nederland maakt zich er hard voor dat in ieder geval de buitenafdelingen van tuincentra op 3 maart open kunnen. (Foto: Ron Barendse)

  Vervoersinfarct

  Van der Heide benadrukt dat het kabinet vooral snel duidelijkheid moet geven: „We moeten echt zo snel mogelijk weten waar we aan toe zijn. Als we nu horen wanneer we open kunnen, is er nog zeker één tot twee weken nodig om alles geleverd te krijgen. Hiervoor moeten ook genoeg karren en wielen beschikbaar zijn. Er mag géén vervoersinfarct ontstaan. Een deel van de tuincentra laat nu al wel vast handel binnenkomen, dat scheelt.”

  Dit artikel verder lezen?

  Wachtwoord vergeten

  Uw voordelen

  • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
  • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties