Tuindersmentaliteit

In het buitenland, en dus ook hier in Oeganda, is de tuindersmentaliteit schaars. Het is erg lastig om geschikt Nederlands personeel te vinden om een tuin te runnen of werkzaam te zijn in de tuinbouw.

Het is zondagochtend en we willen aan het ontbijt beginnen als ik de achterdeur hoor dicht slaan. Mijn pa doet zijn schoenen uit en komt ook aan tafel zitten. „Het staat er mooi op”, hoor ik hem zeggen als conclusie van het rondje tuinen dat hij altijd op zondagochtend doet.

Ik vond het maar gek. Wie gaat er nou op zondag niet uitslapen maar door die tuin heen lopen? Dit heb ik vroeger nooit begrepen en ik snapte niet waarom pa altijd in het weekend een paar keer per dag een rondje door die tuin heen moest lopen. Nu weet ik waarom: hij is een tuinder!

Tuinder zijn is meer dan een ondernemer zijn in de tuinbouw. Het is geen 9.00 tot 17.00 mentaliteit, maar het altijd bezig zijn met het bedrijf en het gewas. Altijd zoeken naar verbeteringen en inspelen op veranderingen. Hard werken en altijd het uiterste uit het bedrijf halen. De tuin staat nooit stil dus de tuinder ook niet. Tuinder ben je 24/7.

In de Nederlandse agrarische sector groei je hier mee op. Je weet niet beter en je gaat er in mee. Hart voor het bedrijf en kei hard werken worden er met de paplepel ingegoten. Ik ben blij dat ik zo opgegroeid ben en dit is denk ik typerend voor de agrarische sector in Nederland.

In het buitenland, en dus ook hier in Oeganda, is de tuindersmentaliteit schaars. Het is erg lastig om geschikt Nederlands personeel te vinden om een tuin te runnen of werkzaam te zijn in de tuinbouw in het buitenland. Er zijn ook niet veel mensen in onze sector die de stap durven te maken naar het buitenland.

Velen voelen zich al in het buitenland als ze de kerktoren van het dorp niet meer zien. Onder andere hierdoor is de vraag naar geschikt tuinbouwpersoneel in het buitenland erg groot. Bedrijven willen in het buitenland iemand hebben die ze vertrouwen en waarvan ze weten dat diegene, met hart voor de zaak, het bedrijf verder probeert te helpen.

Er is meer dan voldoende werk in de tuinbouw in het buitenland, als je maar beschikt over de juiste kwaliteiten en mentaliteit!

Gijs van Adrichem
Tuinbouw student
Gijs.vanadrichem@gmail.com