Tulpendag 2016 heeft thema Europa

Het thema voor de vijfde editie van de Nationale Tulpendag op De Dam in Amsterdam is bekend: Europa. De organisatie speelt in op het voorzitterschap van Nederland in de Raad van de Europese Unie.

Van 1 januari tot en met 30 juni 2016 vervult Nederland voor de twaalfde keer het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. „De eerste vergadering in Amsterdam is een week na de Tulpendag gepland. Wellicht krijgen we toch veel bestuurders uit Europa zover om de Tulpendag op zaterdag 16 januari te openen. Onze tulpen zijn wereldwijd bekend, maar de afzet gebeurt vooral in Europa. Het zou mooi zijn als de opening van het tulpenseizoen met dit thema extra aandacht krijgt in onze afzetlanden”, aldus voorzitter Arjan Smit van het organiserende telerscollectief Tulpen Promotie Nederland.

Het is nog niet bekend hoe het thema Europa op De Dam in tulpen zal worden uitgebeeld. Zeker is wel dat er net als voorgaande jaren weer 200.000 tulpen te plukken zijn. Bezoekers zijn vanaf 13.00 uur welkom voor een gratis bos. Meestal is de tuin rond 16.30 uur ‘leeggeplukt’ en al die activiteit wordt door diverse media vastgelegd en verspreid over naar schatting 40 miljoen mensen in Europa.

„De pluktuin gaat dit jaar zelf ook Europa in. Op 16 januari organiseert tuincentrum Eurotuin in het Belgische Gent een evenement. Wij leveren de tulpen en het draaiboek om zo’n pluktuin tot een succes te maken”, aldus Smit.