Turkije en Griekenland ruziën over gas

Nabij het Griekse eiland Kastellorizo is Turkije van plan om in de zeebodem onderzoek te doen naar een mogelijke gasvoorraad. Athene claimt dat de wateren en de bodem rond het eiland van Griekenland zijn, Turkije beweert dat zij recht hebben op dat deel van de zee. Met als gevolg dat de twee aartsrivalen weer een conflict hebben en nu over de mogelijke aanwezigheid van een gasvoorraad op de zeebodem.

De vraag naar LNG blijft afnemen, historisch lage gasprijzen van Azië naar Europa en een lagere vraag hebben er toe geleid dat de Amerikaanse export van LNG dit jaar met meer dan 50% is gedaald volgens EIA. De verminderde wereldwijde vraag naar LNG heeft kopers van het vloeibare aardgas ertoe gedwongen om ladingen voor september te annuleren.

De ontwikkeling voor daggas is de afgelopen week op een eenzelfde niveau als de week daarvoor gebleven, verminderde vraag en voldoende aanbod zijn daar debet aan.

Prijzen lager door meer groene stroom
Hoe meer groene stroom er wordt opgewekt hoe lager de stroomprijzen, wat weer kan leiden tot minder groene stroom op den duur. Als de prijzen voor stroom laag blijven of nog lager worden door meer groene stroom, zijn investeringen in hernieuwbare energie zonder subsidie van de overheid niet meer rendabel. Dit weekend waren de stroomprijzen op enige momenten negatief overdag, mede door voldoende wind en zon op zondag.

De prijs voor CO₂-emissierechten hebben na weken van stijging, waar analisten nog steeds geen eenduidige antwoord voor hebben, de weg naar beneden gevonden en richting gegeven naar een volgens experts wenselijk niveau, tussen de €20 en €25 per ton.

Tennet gaat investeren om de transportcapaciteit voor hernieuwbare energie te vergroten en te verbeteren. Vorige week hebben ze groene obligaties uitgegeven, met de opbrengst gaan ze dit project en ook andere projecten financieren, waaronder het aansluiten op het elektriciteitsnet van grootschalige offshore wind projecten in Nederland en Duitsland.

Afspraken over olievoorraden
De angst voor een tweede golf van COVID-19 in veel landen over de hele wereld blijft een impact hebben op de markten. Ondanks de versoepeling van de bezuiniging die de OPEC + vorige week voorgesteld heeft, bleef de Brent-olie rond het prijsniveau van $43 hangen. De Saoedische minister van Energie, Prins Abdulaziz bin Salman heeft benadrukt dat de OPEC zelf geen prijsdoel heeft.

Een belangrijk doel, benadrukt prins Abdulaziz is dat een voortdurende afname van de olievoorraden gewaarborgd blijft en het terugbrengen van de voorraadniveaus tot het niveau van vóór de COVID-crisis. Naar verwachting zal dit volgens kenners in de markt pas halverwege 2021 bereikt worden.

Deze update wordt verzorgd door Nife Energieadvies.

Beeld: Shutterstock
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties