Uit met de pret met de euro

Iedereen lijkt het erover eens dat de Europese Centrale Bank (ECB) volgende week een voorschot neemt op het stopzetten van het stimuleringsprogramma, waarmee de weg vrijkomt voor een renteverhoging. Het kan echter zomaar zijn dat de bank daar nog even mee wacht. In dat geval moet de euro een flinke stap terug doen.

Op valutamarkten kreeg je woensdag maar liefst $ 1,23 voor een euro. Dat is veel en veel meer dan anderhalf jaar geleden, toen de Amerikaanse en Europese munt bijna evenveel waard waren. Sommige partijen voorspellen al dat de euro kan doorstomen richting $1,30 of zelfs nog meer. Maar de kans is groot dat juist door de kracht van de stijging een kiem is gelegd voor een omslag op de valutamarkt. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft in dit opzicht de sleutel in handen.

Achter de sterke stijging van de euro gaat vooral de verwachting schuil dat de ECB stopt met het opkopen van obligaties en nog dit jaar de rente gaat verhogen. In de Verenigde Staten heeft de Federal Reserve de laatste jaren al vijfmaal de rente verhoogd. Daar komen in 2018 waarschijnlijk nog vier verhogingen bovenop. Als de ECB niets doet, wordt het renteverschil wel heel erg groot. Steeds meer handelaren lopen er dan ook op vooruit dat de bank bij de vergadering op 25 en 26 januari vast een voorschot neemt op het stopzetten van het opkoopprogramma.

Inflatie blijft laag
Hoewel uit de verslagen van de vorige vergadering blijkt dat de ECB warm loopt voor een beleidsomslag, zijn er twee redenen waarom de bank daarmee minder snel gaat komen dan waar iedereen nu op rekent. In de eerste plaats is dat de inflatie. Die ligt nog altijd ruim onder de officiële doelstelling van 2,0%. In december kwam de inflatie in de eurozone uit op 1,4%. Dat percentage zal in de loop van januari wat oplopen, maar dat is in de eerste plaats een gevolg van de hogere olieprijs. De kerninflatie waar ECB-voorzitter Mario Draghi scherp naar kijkt, geeft voorlopig geen aanleiding om het huidige beleid bij te stellen.

De tweede reden waarom de ECB volgende week niet komt met een beleidsomslag de sterke rally van euro zelf. De terreinwinst van de munt dreigt de concurrentiepositie van Europese bedrijven uit te hollen. Officieel heeft de ECB geen doelstelling voor de wisselkoers van de munt, maar de dure munt is Draghi een doorn in het oog. Hij zal niet graag een zet doen die de euro een nieuwe duw in de rug geeft.

Schijnbeweging
Al met al is de kans vrij groot dat de ECB volgende week een andere toon kiest dan waar de valutawereld op rekent. In dat geval moet de euro waarschijnlijk weer een flink deel van de recente winst prijsgeven. Aan de andere kant ligt de weg voor een verdere eurostijging niet automatisch open als de bank wel zinspeelt op het opschorten van het opkoopprogramma en het verhogen van de rente. In dat geval verschuift de aandacht naar de Italiaanse verkiezingen komend voorjaar en de lastige Brexit-onderhandelingen die voor de deur staan. En dat zijn niet bepaald zaken die de eurorally verder gaan aanwakkeren.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties