Uitstraling. Waar heb je het over….

‘Vooral met heldere nachten zegt de buitentemperatuur eigenlijk niks. Je moet kijken naar je gewas. Dat koelt af en dat is dus niet goed. Maar als je het scherm ’s middags op tijd dicht laat lopen dan ondervang je dat.’

Het is zeker een jaar of acht geleden dat een ex-collega dit aan onze kantinetafel tegen me zat te vertellen. Ik kon hem maar moeilijk volgen. Je scherm sluiten, niet op buitentemperatuur, maar omdat de kop van de plant afkoelt? Ja, en dat noem je uitstraling. En omstandigheden buiten de kas veroorzaken dat? Jawel.

Op zo’n moment wreekt zich dus het feit dat ik niet verder ben gekomen dan de mavo. Ik kon er met mijn pet niet bij. Uitstraling. Waar heb je het over…

Gelukkig heeft mijn zoon doorgeleerd. Is hij onderwezen in Het Nieuwe Telen. En geloof me, ik zal er nooit meer schamper over doen. Want als ik zie hoeveel wij het afgelopen jaar al aan de inzichten van HNT hebben gehad, het is mirakels.

En dan bedoel ik vooral het schermgebruik om de uitstraling op te vangen. Elke avond en nacht ligt het doek dicht en gaan de ventilatoren aan. Uiteraard wordt er gestuurd op vocht. Een gelijkmatig klimaat, geen bladrandjes of smet en energiebesparing, wat wil je nog meer?

Het volgende punt van aandacht is het krijtgebruik in voorjaar en zomer. We zijn altijd gewend om een vrij grove spetter neer te leggen op het dek, maar volgend jaar doen we het anders. Diffuus krijt gaan we gebruiken. Op tijd erop en een egaal laagje zodat het zonlicht goed wordt verspreid en daardoor meer onderin het gewas komt. Het gewas wordt bovenin minder snel opgewarmd en het schermdoek hoeft minder snel dicht. Als het goed bevalt laten we misschien wel het hele dek vervangen door diffuus glas. Geintje.

De Trade Fair dit jaar. Al schuifelend komen we bij een oud-collega van mijn zoon. Teeltadviseur met kennis van planten. We raken aan de praat over Het Nieuwe Telen. ‘Uitstraling? Iedereen doet alsof dat nieuw is. Dat wist ik 15 jaar geleden al!’ Ja, wrijf het er nog maar even in.

Kees van Egmond

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties