Union Fleurs verwacht lage tarieven voor Keniaanse bloemen

Union Fleurs heeft goede hoop dat totdat de EU en de Oost-Afrikaanse landen een nieuw handelsverdrag hebben gesloten bloemen en uitgangsmateriaal uit Kenia vanaf 1 oktober tegen sterk gereduceerde tariven de EU binnen mogen.

Dit zegt Sylvie Mamias, serectaris generaal van Union Fleurs. Union Fleurs is een internationale organisatie voor de bloemenhandel.

Volgens Mamias is de invoering van importbelasting op Keniaanse bloemen en uitgangsmateriaal per 1 oktober aanstaande onvermijdelijk. „Het is een vaststaand feit dat niet langer genegeerd kan worden. Deze week werd dat door bronnen uit de EU-commissie wederom bevestigd.”

Mamias geeft echter aan dat er pogingen worden ondernomen om alsnog tot overeenstemming te komen tussen de Europese Unie en de Oost-Afrikaans gemeenschap (EAC) over een nieuw handelsakkoord (EPA).

„Een snelle overeenkomst is cruciaal om vrije handel van Keniaanse bloemen en uitgangsmateriaal naar de EU zo snel mogelijk na 1 oktober weer in te voeren”, zegt Mamias.

In de tussentijd is de hoop gevestigd op de GSP (generalized scheme of preferences) regulering. Op basis van deze regeling, die geldt voor ontwikkelingslanden, zouden over tweederde van de Keniaanse bloemen en uitgangsmateriaal sterk gereduceerde tarieven of zelfs helemaal geen importbelasting betaald hoeven te worden.

Mamias verwacht dat Kenia kan profiteren van de GSP. De procedure bij de EU die dit mogelijk maakt loopt tot nu toe soepel, zegt ze. De procedure zal op 21 september formeel beëindigd worden. De officiële publicatie hiervan is een dag later en met deze publicatie is de GSP voor Keniaanse bloemen en uitgangsmateriaal een feit.

Union Fleurs doet er alles aan om de publicatie van de GSP regeling voor 1 oktober te laten plaatsvinden.

De importbelasting over Keniaanse bloemen en planten wordt ingevoerd omdat de Europese Unie en de Oost Afrikaanse Gemeenschap (EAC) geen overeenstemming bereikten over een nieuw handelsakkoord (EPA). De laatste overlegronde in Kigali in Rwanda leidde tot niets.

De heffingen liggen tussen de 5 en 8,5%. Alleen anjer mag nog vrij de EU binnen. Alle heffingen over bloemen, snijgroen en uitgangsmateriaal staan in deze tabel.