VGB: ’Russische importstop niet bevestigd door Russische autoriteiten’

Een Russische importstop van Nederlandse bloemen lijkt VGB-directeur Robert Roodenburg vooralsnog prematuur, omdat die gebaseerd is op één bron. Van officiële Russische autoriteiten krijgt de handelsbrancheorganisatie van bloemen en planten de berichten in ieder geval niet bevestigd.

Het Russische agrarische agentschap Rosselkhoznadzor is met het nieuws naar buiten gekomen dat een importstop van Nederlandse bloemen naar Rusland zo goed als zeker is. Hetzelfde agentschap beweerde ook eerder stellig dat bloemen en planten op de boycotlijst zouden verschijnen vanwege onderlinge sancties tussen Rusland en de EU in het kader van het Oekraïne-conflict. Dit bleek toen helemaal niet waar te zijn.

Roodenburg hoopt dat het nu weer om een storm in een glas water gaat. Die indruk krijgt hij wel, omdat officiële Russische autoriteiten de importstop niet bevestigen. „Gisteren was iemand van ons nog op het Russische consulaat in Amsterdam toen het nieuws net bekend was. Er is echter geen woord over gesproken en dat zegt wel iets”, meldt Roodenburg. Ook van exporteurs met bloemenhandel op Rusland en van hun klanten komen geen enkele geluiden dat een importstop op handen is.