VPRO brengt ontstaan Westlandse glastuinbouw in beeld

Het tv-programma Onzichtbaar Nederland besteedt binnenkort aandacht aan het ontstaan van de Westlandse glastuinbouw. Aan de hand van foto’s van toen en nu, animaties en visualisaties laten de VPRO-programmamakers de verandering van ons land zien. Eind december komt onder meer het Westland aan bod.

Volgens de programmamakers is het Westlandse kassengebied tegenwoordig compleet uit zijn voegen gebarsten. „Wie weet nog dat de eerste kassen in het Westland gevuld waren met druiven?” Een visualisatie laat zien wanneer welke gewassen in ons land zijn geïntroduceerd en waar ze vandaan komen.

Geen land ter wereld dat zo vaak is omgeploegd, bedijkt, heringericht en weer volgebouwd. Soms zijn sporen uit het verleden nog zichtbaar als littekens in het landschap, vaker zijn ze voorgoed gewist. Hoe zag Nederland eruit en hoe ligt het er nu bij? Door middel van datavisualisatie en verschillende animaties laat de achtdelige serie Onzichtbaar Nederland zien hoe het landschap van de Lage Landen is veranderd én hoe wij daar anders tegen aan zijn gaan kijken. De tv-serie, van de makers van Nederland van Boven, is sinds 17 november op de buis.

Monotoon landschap
In aflevering 7 gaat het over voedsel. Waar honderd jaar geleden het agrarische land gekenmerkt werd door een eindeloze hoeveelheid akkertjes, is door herverkaveling een monotoon landschap ontstaan waar efficiëntie leidend is. Onzichtbaar Nederland laat in een visualisatie de verschillen tussen toen en nu zien. Dat gebeurt onder meer met voorbeelden van agrarische gebieden op Ameland en het Westland.

Uitzending aflevering 7: donderdag 29 december om 22.15 uur NPO 1