Valentijnsdag in juni

In Brazilië valt Valentijnsdag jaarlijks op 12 juni. Valentijnsdag heet hier “dia dos namorados” oftewel “dag van de geliefde”. De omzet voor deze “dia dos namorados” lag 16% hoger dan vorig jaar en dat geeft de burger (kweker) moed.

Dit omdat we in de media dagelijks geconfronteerd worden met beroerd economisch nieuws. Brazilië is een land dat rijk zou zijn indien het consequent goed bestuurd zou worden.

Ik las een prachtig economisch commentaar: „In Brazilië betaalt men belasting zoals in Zwitserland, maar de voorzieningen blijven functioneren op het niveau van Gambia.” De overheidskosten zijn torenhoog en de algemene mening is dat er bitter weinig terugkomt van de hoge belastingen. Nou ja, humor heeft men wel en ik denk ook wel voor een groot deel gelijk.

Ook in Brazilië zijn de dames vooral blij met rode rozen. De vraag naar rode rozen was enorm. De productie is begin juni echter beperkt vanwege de koeler wordende nachten en het feit dat de kassen niet dicht zijn. De productie valt hierdoor sterk terug in deze ’winterse omstandigheden’. In de bergen bij Andradas is het ’s nachts 10 graden´s en overdag 25 graden. Er worden voor Valentijnsdag daardoor heel veel Colombiaanse rozen geïmporteerd.

Privé belandde ik op deze Valentijnsdag met mijn vrouw Karin in een restaurant bij ons in Holambra. Er was een wachtlijst van 120 personen (!), we hadden niet gereserveerd, maar toen ik de eigenaar vroeg of er nog een tafel vrij was, ontving hij net een telefonische afmelding en hij begeleidde ons naar dat gereserveerde tafeltje.

Het is prachtig om te zien hoe de Brazilianen zich opmaken voor een dergelijk diner. Er wordt in dit land heel wat uitgegeven aan cosmetica. Maar er bestaat slechter uitzicht.

Deze week werd de driedaagse technische tuinbouwbeurs Hortitec in Holambra gehouden. Op 3 hectare beursvloer promootten 460 bedrijven hun tuinbouwtechniek en producten. Het was een drukte van belang met elke dag zo´n 10.000 bezoekers.

Naast voor de verkoop is de beurs van groot belang voor een goede kennisverspreiding en het netwerken. De Hortitec is een professionele beurs. Bedrijven die er aan denken om in de tuinbouw zaken te doen moeten tijdens deze beursdagen in Holambra zijn. Vele Nederlandse bedrijven en vertegenwoordigers waren dan ook aanwezig.

´s Avonds was het ook weer gezellig tijdens de Happy Hours. Afsluitend is er op zaterdag 20 juni nog een open dag georganiseerd door diverse veredelingsbedrijven van rozen in Andradas. Traditioneel wordt dit afgesloten met een grote bbq. We vervelen ons niet!