Van der Tak: ‘Onderzoek één stem teelt en handel’

  Glastuinbouw Nederland kan zijn positie versterken door integratie met GroentenFruit Huis of meer internationale samenwerking.

  Sjaak van der Tak, scheidend voorzitter van Glastuinbouw Nederland, laat bij zijn vertrek naar LTO Nederland een idee achter om de invloed van de sector te vergroten. Dat idee is niet uitgewerkt, maar zou een discussie moeten opwekken. “Integratie met GroentenFruit Huis zou je positie echt sterker maken. Ook de lobby zou worden versterkt als je kunt spreken uit één organisatie.”

  Goed moment
  Mogelijk is dit een goed moment om zo’n integratie te onderzoeken van de organisaties die nu al in hetzelfde huis zetelen in Zoetermeer, stelt hij. Bij GroentenFruit Huis vertrok juist directeur Gert Mulder en is een nieuwe directeur aangetrokken. “Janine Luten is aangesteld bij GroentenFruit Huis. Deze periode zouden we daarom juist moeten aangrijpen om over integratie na te denken.” Beide organisaties werken al samen in tuinbouworganisaties als Greenport Nederland, maar volgens Van der Tak is dat overlegorgaan met de overheid geen alternatief voor integratie.

  Zusterorganisaties
  Naast mogelijke integratie ziet Van der Tak kansen om Glastuinbouw Nederland meer met andere Europese zusterorganisaties te laten samenwerken. Hetzij via bestaande structuren als Copa Cogeca of een-op-een. Van der Tak heeft deze plannen neergelegd bij zijn vertrek na drie jaar. Aan deze plannen is hij niet toegekomen, zegt hij.

  Het is ook mogelijk dat Glastuinbouw Nederland sterker in een LTO-netwerk opgaat als hij voorzitter wordt. Dat maakt integratie met GroentenFruit Huis complexer. “De troefkaart kan ik nog niet bij één van beide integratievormen leggen, maar het is goed hierover na te denken.”

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties