Van der Zweep neemt afscheid van VGB

Beleidsmedewerker Paul van der Zweep heeft gisteren afscheid genomen van VGB. Hij gaat pompoenen en artisjokken telen in Zeeland.

Van der Zweep werkte 22,5 jaar bij VGB. Hij stond aan de basis van Florimark voor de handel dat later ook uitmondde in Florimark voor producenten. Ook hield hij zich jaren bezig met productkwaliteit. Hij had tevens zitting in de commissie van de handel.

„Ik ben 12,5 jaar bezig geweest om de veiling te tonen hoe beroerd het met de A1-kwaliteit is. En dat is het helaas nog steeds”, zei Van der Zweep. Hij wijt dat aan de arrogante houding van de veiling sinds de fusie. „De fusie had een succes kunnen zijn als er samengewerkt was tussen handel en veiling. Hij ervoer de laatste tijd wel dat de houding van de veiling verbetert. „Het tij lijkt te keren.”

Over de toekomst van de veiling zei Van der Zweep dat de betrouwbaarheid van de aanvoerinformatie heel snel hard omhoog moet. „Anders wordt het een logistiek centrum met betalingszekerheid. Maar ook voor dit laatste is er al een alternatief.”

Volgens Van der Zweep is er voor de afzet van bloemen en planten nog veel te winnen in Polen. „Polen kent bijna geen inwoners die niet van bloemen en planten houden. Als we weten waarom Polen van bloemen en planten houden dan kunnen we daar een slag maken. We hoeven niet heel ver weg om de afzet te vergroten.”

VGB-directeur Robert Roodenburg roemde Van der Zweep om zijn dossierkennis, fanatisme, loyaliteit en partijdigheid. „Paul was fanatiek in de goede zin van het woord. Hij trok partij voor de handel. Hij had een allergie voor macht, onrecht en arrogantie. Toch had hij veel goede relaties met veilingmedewerkers. Hij was het geheugen en geweten van VGB.”

Van der Zweep gaat pompoenen en artisjokken teken in Geersdijk op Noord Beveland. Tien jaar terug startte zijn zoons Kees-Jan en Menno deze teelten op het oude akkerbouwbedrijf van hun opa en oma als hobby. De teelten – nu 2 ha – vragen ieder jaar meer tijd en nu gaat hun vader zich daar mee bezig houden. Er zijn ook plannen voor een bed en breakfast en een vakantiehuisje om te verhuren.

Tijdens de afscheidsreceptie in de Historische Tuin in Aalsmeer bedankte Van der Zweep, die 22,5 jaar bij VGB werkte, de aanwezigen. „Ik heb met veel plezier met jullie gewerkt. Jullie ook met mij, anders waren jullie hier niet. Ik wens jullie 6% toe voor bloemen en planten.”