Van energiecrisis naar gratis energie?

Vliegende machines die zwaarder zijn dan lucht zijn onmogelijk. Was getekend, Lord Kelvin, beroemd Brits natuurkundige (1895).
’Ik schat dat er op de hele wereld markt is voor vijf computers.’ Thomas J. Watson, voorzitter van de raad van bestuur van IBM (1943).
’De computers van de toekomst zullen misschien maar 1.000 vacuumbuizen bevatten en maar anderhalve ton wegen.’ Een voorspelling in het tijdschrift Popular Mechanics (1949).

Deze citaten staan in ’Deskundigen aan het woord’, een boek over allerlei onjuiste voorspellingen. Het zijn misschien wat oude voorbeelden, maar ze geven aan dat het niet meevalt om de toekomst goed in te schatten. Ze laten ook zien dat mensen vaak de snelheid van technologische ontwikkeling onderschatten.

Een recent voorbeeld gaat over de energievoorziening. Tien jaar geleden werd een energiecrisis voorspeld, nu hebben we overcapaciteit. Wie had dat kunnen denken? De coverstory van deze week gaat over de energievoorziening in de toekomst. Er wordt een omslag naar hernieuwbare energie voorspeld, maar dat gaat op dit moment nog niet erg snel. Het is dan ook moeilijk voor te stellen dat elektriciteit in de toekomst bijna gratis wordt. Misschien gebeurt dat ook niet. Maar als zonne-energie doorbreekt, en slimme windvangers worden ontwikkeld, is het best denkbaar.

De glastuinbouw is hard op weg naar een klimaatneutrale kas. Technisch is het al mogelijk, er zijn alleen nog economische obstakels. Het zou prachtig zijn als zo’n kas hand in hand zou gaan met lagere kosten. De tijd zal het leren. Gelukkig zijn er ook deskundigen die goed zitten met hun voorspelling. Alleen weet je dat niet van te voren.

 Coverstory deze week in het Vakblad voor de Bloemisterij: ’Wordt energie in de toekomst gratis?’