Van hoogoven tot museumpark vol planten

  Wat doe je als de laatste hoogoven van het land binnen jouw gemeentegrenzen staat? De Franse burgemeester van Uckange wist er wel raad mee: hij liet een aantrekkelijk park aanleggen en laat bezoekers betalen voor de entree.

  De monumentale hoogoven in Uckange is in de planten gezet. (Foto: Emiel van den Berg)

  De U4 zoals de hoogoven in Uckange heet, is de enige die nog herinnert aan de indrukwekkende staalindustrie die in de regio Lotharingen plaatsvond. Alle andere hoogovens in Frankrijk zijn ontmanteld en vernietigd. De U4 heeft daarom een monumentale status gekregen. Uckange heeft die status weten te verzilveren door rondom de hoogoven thematuinen aan te leggen die vertellen hoe van ijzer staal wordt gemaakt. Voor dit groene museum dien je een toegangskaartje te kopen.

  Vlammend vuur

  In Jardin des Traces zoals het museumpark heet, vind je bijvoorbeeld een vuurtuin, vuur is essentieel voor het vervaardigen van gietijzer uit ijzererts. Cortenstalen elementen symboliseren samen met een roodbladige esdoorn de vlammen waarmee ijzererts tot smelten werd gebracht (zie foto hieronder).

  De vuurcirkel in Jardin des Traces. (Foto: Emiel van den Berg)

  De andere drie elementen, lucht, aarde en water, zijn ook in het park verbeeld. Verder vind je er onder meer een tuin met planten uit alle windstreken waar de staalarbeiders vandaan kwamen. Benieuwd naar de rest van het park? In Tuin en Landschap 9 staat een uitgebreide reportage over Jardin des Traces van Emiel van den Berg. Heb je een digitaal abonnement, dan kun je het artikel hier lezen.

  Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

  guest
  1 Reactie
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Nic Smeets
  Nic Smeets
  2 jaren geleden

  Een prachtig themapark, gebaseerd op de elementen. Ik heb deze al in oktober 2017 bezocht. Zeker de moeite waard. Een mooie compensatie als vervanging van de vervuilende industrie die daar lang in bedrijf is geweest. Bijgaande waterpartij wekte mijn interesse die ik recent in een project heb toegepast.

  90FE1917-AB74-44B6-AD80-FFDF417B74E4.jpeg