Van Ruiten verwacht nieuwe ketenorganisatie binnen enkele weken

De oprichting van een nieuwe ketenorganisatie voor zowel de sierteelt als de voedingstuinbouw zal in februari plaatsvinden, zo verwacht voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland.

Momenteel wordt hierover overleg gevoerd tussen de betrokken organisaties, waaronder: LTO Glaskracht Nederland, FloraHolland, VGB, KAVB, Anthos en Plantum. „De besturen van deze organisaties hopen de komende tijd tot besluitvorming te komen”, aldus Van Ruiten. Vervolgens kan een erkenningsaanvraag worden ingediend bij minister Henk Kamp van Economische Zaken.

Energiebesparingssysteem
De nieuwe door Brussel erkende ketenorganisatie – de EU-regels spreken over ’brancheorganisatie’ – zal zich in eerste instantie gaan concentreren op de implementering van het Energiebesparingssysteem Glastuinbouw (EBG). In een later stadium kan de organisatie ook betrokken worden bij onderzoek en innovatie, mits dat in het belang van de totale tuinbouw is.

Tot nu toe heeft minister Kamp voor vijf organisaties een erkenning afgegeven: de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) en voor ZuivelNL, Stichting Brancheorganisatie Kalversector (SBK), Stichting OVONED en PLUIMNED als brancheorganisatie.