Van Ruiten vraagt nieuwe staatssecretaris Van Dam om beter toelatingsbeleid

Er moet in Nederland een beter toelatingsbeleid komen voor gangbare en groene gewasbeschermingsmiddelen. Dat heeft voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland op 24 november naar voren gebracht in een kennismakingsgesprek van de federatieraad van LTO Nederland met Martijn van Dam, de nieuwe staatssecretaris van Economische Zaken (EZ).

Volgens de glastuinbouwvoorman zijn Nederlandse telers de meest duurzame telers ter wereld, maar kunnen zij straks binnen de grenzen van de wet geen schone producten meer telen. Dat brengt de export in gevaar. „Glastuinbouwondernemers willen zich verder ontwikkelen op het gebied van geïntegreerde gewasbescherming, maar lopen daarbij tegen grenzen aan”, aldus Van Ruiten.

De eerste ontmoeting van LTO-bestuurders met Van Dam had volgens Van Ruiten het karakter van een gedachtenwisseling over allerlei actuele thema’s en vraagstukken in de diverse sectoren. Tijdens het gesprek benadrukte hij dat de glastuinbouw veel te bieden heeft als het om verlaging van de CO2-emissie gaat en energielevering. In dat kader vroeg Van Ruiten de staatssecretaris de samenwerking binnen het innovatieprogramma Kas als Energiebron te continueren.

Octrooien
Van Ruiten prees de opstelling van Sharon Dijksma, voorganger van Van Dam, op het gebied van octrooien op genetische eigenschappen. Hij riep Van Dam op deze lijn in EU-verband voort te zetten. Dijksma is sinds 3 november staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu en heeft op dat ministerie Wilma Mansveld opgevolgd, die aftrad vanwege het Fyra-debacle.