Varens: woonplanten in februari

Als buiten nog bijna alles kaal is, kun je binnen een groene oase creëren met varens in allerlei soorten en maten. Bloemenbureau Holland/Mooiwatplantendoen.nl heeft daarom deze planten uitgekozen tot woonplanten van de maand februari.

Of je woonstijl nu klassiek, puur natuur of design is, er is altijd een varen die er bij past, aldus Mooiwatplantendoen.nl. Varens onderscheiden zich in kleur – van diepgroen tot grijzig – en hebben vrijwel allemaal lange slanke bladveren. Een paar varens zien er net even anders uit. Zo heeft Aglaomorpha coronans grote grove bladveren, Dicksonia zich vermomd als palm, dankzij een stammetje met een lichtgroene kroon van varenblad en Asplenium is een aparte met gestileerde groene bladeren zonder franjes.

Levende geschiedenis

Varens zijn oerbewoners van de aarde, er zijn fossiele resten gevonden van zo’n 420 miljoen jaar oud. Ooit waren het waterplanten, die evolueerden tot sporenplanten aan de wal. Er zijn 40.000 verschillende soorten, vrijwel allemaal kruidachtige planten die zich niet aan het standaard bouwplan (wortel-stengel-blad) houden, maar ook eigenzinnig grossieren in luchtwortels, schijnstammen, bladschijven en andere hoogst originele onderdelen.

Verzorging

Varens staan graag licht, maar niet in de volle zon. Geef geen water in het hart, maar op de aarde en zorg dat de kluit altijd vochtig is. De planten gedijen goed op een plek met een hoge luchtvochtigheidsgraad, zoals de keuken en de badkamer. Komt je varen in een ruimte met droge lucht terecht, zet de sierpot dan in een schaal met water zodat de plant kan verdampen.

Tekst en foto’s: Mooiwatplantendoen.nl

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties