Veel mogelijkheden voor sturing met ledlicht

Ledbelichting biedt behalve toepassing als assimilatielicht ook veel mogelijkheden voor sturing. Dat bleek tijdens het International horticultural congress, dat eind augustus in Brisbane Australië werd georganiseerd.

Op het congres ging veel aandacht uit naar de factor licht, concludeerden de wetenschappers Leo Marcelis en Ep Heuvelink van Wageningen UR. Het lijkt bijvoorbeeld mogelijk om potplanten te remmen met ledlicht. Welke kleur, intensiteit en timing van het licht daarvoor nodig zijn, is niet voor elk gewas gelijk. Er zal nog veel onderzoek moeten plaatsvinden voordat er goed bruikbare recepten zijn.

Naast compactheid is veel led-onderzoek gericht op groei, bloeibeïnvloeding, energiebesparing en plantweerbaarheid. Zo ontstaat er steeds meer bewijs dat er mogelijkheden zijn om ziekten zoals meeldauw te remmen door gebruik van ledlicht.
Ook kan de kleur van bladeren en bloemen door lichtkleur verbeterd worden. Steeds meer wordt niet alleen naar het PAR licht gekeken, maar ook naar UV.

Marcelis en Heuvelink verwachten dat de kennis van licht in de komende jaren sterk zal toenemen en dat er meer praktijktoepassingen beschikbaar zullen komen.

Het International horticultural congress wordt eens per vier jaar gehouden en is een ontmoetingsplaats voor onderzoekers, adviseurs en bedrijfsleven. Er waren ruim 3.000 deelnemers van over de hele wereld, waarvan 16 uit Nederland.