Veilingklok primair voor leden

Contractzenders van FloraHolland hebben niet meer automatisch toegang tot de klokken op de exportlocaties. Hun producten moeten aanvullend zijn op de aanvoer van de leden of de aspirant-leden.

Dit ‘niet-leden, niet veilen tenzij-beleid’ wordt per 1 januari 2014 gefaseerd ingevoerd. Te beginnen met de snijbloemen lisianthus, anjer, gypsophila, limonium, pioen en de potplanten kalanchoë, calluna, potroos, dracaena, cactus, succulenten en hedera.

Het nieuwe niet-leden beleid geldt alleen voor de klokken van de exportlocaties en niet voor de binnenlandse markt en Veiling Rhein-Maas (en Connect).

FloraHolland heeft ook besloten om per 1 januari telers die incidenteel of onverwachte grote hoeveelheden voor de klokaanvoeren achteraan te veiling. Dit geldt ook alleen voor de exportvestigingen.

Relatievormen
Per 1 januari worden tevens de relatievormen tussen FloraHolland en aanvoerders vereenvoudigd. Het moet dan makkelijker zijn om naar het lidmaatschap toe te groeien. Contractzenders kunnen aspirant-lid worden.

Aspirant-leden krijgen maximaal twee jaar de tijd om aan de voorwaarden voor lidmaatschap te voldoen. Zij hebben dezelfde toegang tot de dienstverlening als de leden en betalen een voordeliger tarief dan niet-leden.

De veranderingen komen voort uit de adviesraden en de fpc’s van de veiling. Het doel is om het lidmaatschap zo aantrekkelijk mogelijk te maken door leden zoveel mogelijk voordelen te bieden.