Vellekoop: ’Lichte daling vastgoedprijzen glastuinbouw’

Als het om vastgoed en bedrijven in de glastuinbouw gaat, laat 2018 zich het best samenvatten als ’prijshoudend’, maar wel met een lichte neiging tot een kleine prijscorrectie (lees: daling). Dit geldt vooral de kleinere, oude glastuinbouwbedrijven die niet up-to-date meer zijn. Dat stelt Vellekoop Makelaardij-Onteigeningszaken in haar jaarverslag over 2018.

Grootste oorzaken van de lichte prijsdaling zijn een aantal hoofdgewassen met lagere productprijzen, de opvolgingsproblematiek, het moeilijker vinden van medewerkers en de verdergaande productiestijging per hectare waardoor een kleiner areaal nodig is. Ook het financieren van uitbreidingen of overnames is niet eenvoudig. Door dit alles zijn kopende partijen volgens de Bleiswijkse makelaar voorzichtiger.

Steeds vaker blijkt een bedrijf of perceel grond volgens Vellekoop slechts voor een enkele kandidaat interessant te zijn. Door het (afgelopen jaren) gestegen prijsniveau van bedrijven in combinatie met het relatief lage rendement en grote risico’s moeten bedrijven helemaal passend zijn ten behoeve van de voorgenomen teelt. „De tijd is voorbij dat bedrijven gekocht werden die helemaal verbouwd moesten worden voor een andere teelt”, concludeert de makelaar.

Opvolging grootste uitdaging
Voor 2019 verwacht Vellekoop dat bedrijven die uitgerust zijn met een goed management doorgroeien door middel van aankoop van locaties van voldoende omvang. Kleinere, oudere bedrijven zullen daarentegen overgaan tot bedrijfsbeëindiging en willen verkopen. De grootste uitdaging ligt volgens de makelaardij bij grotere ondernemingen, binnen meerdere teelten, die zich moeten bezighouden met opvolging de komende jaren.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties