Verdeeldheid over functioneren plantenklok

  Kwekers en handelaren zijn ontevreden over de prijsvorming, de koopkracht en het aanbod op de plantenklok. Kwekers die bewust kiezen voor de klok als afzetinstrument, laten positievere geluiden horen. Dat is deze week te lezen in het Vakblad voor de Bloemisterij.

  Veel plantenkwekers geven aan dat de prijsvorming voor de klok te wensen overlaat. Planten gaan vaak onder de kostprijs weg. Sommige kwekers pleiten daarom voor het invoeren van minimumprijs. Of zij zien een oplossing in het multitransactieveilen of het minder transparant maken van prijs- en kopersgegevens op het klokfront.

  Niet representatief voor aanbod

  Ook handelaren laten kritische geluiden horen over de plantenklok. Zij geven aan dat het sortiment verschraalt en dat de kwaliteit niet representatief is voor het Nederlandse aanbod. Volgnes hen zien kwekers de klok vaak als laatste redmiddel om hun product kwijt te raken.

  Betrouwbaarheid loont

  De meningen over de plantenklok lopen uiteen. De kwekers die bewust kiezen voor de klok als afzetinstrument en elke dag karren voor de klok brengen, zijn positiever gestemd. Zij geven aan dat betrouwbaarheid en continuïteit lonen.
  FloraHolland is in gesprek met kopers en kwekers over de plantenklok en gaat de komende maanden bekijken welke maatregelen er ingevoerd moeten worden om de klok te versterken.

  Bron: Vakblad voor de Bloemisterij