Verkoop glastuinbouwbedrijven blijft zorgwekkend

In het eerste halfjaar van 2015 zijn door NVM-makelaars dertien glastuinbouwbedrijven verkocht. Dit is beduidend lager dan de verkoopaantallen van vorig jaar in dezelfde periode. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers van de NVM-vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed (A&LV).

Hoewel er minder glastuinbouwbedrijven worden aangeboden en het aantal executieverkopen is afgenomen ten opzichte van de tweede helft van 2014, blijft de algehele situatie in de sector zorgwekkend, meent de vakgroep.

Niet alleen weinig bedrijven worden verkocht, maar ook voor relatief lage prijzen, vrijwel allemaal onder de € 700.000. „Deels heeft dit te maken met het feit dat dit relatief kleine bedrijven betreft, van gemiddeld 3,5 hectare”, aldus A&LV-voorzitter Ard Klijsen. „De grotere bedrijven blijven over het algemeen in aanbod staan. Moderne groentebedrijven liggen nog het beste in de markt, zoals paprika- en tomatenbedrijven. Dit in tegenstelling tot bedrijven die specifiek zijn ingericht voor de teelt van een product.”

De hoge grondprijs belemmert de groei van vollegrondstuinbouwbedrijven, volgens Klijsen. Sommige bedrijven investeren als alternatief in stellingen of in kassen. Dit doen onder meer aardbeientelers, omdat de kasteelt een verhoogd rendement oplevert.

In 2014 zijn in totaal 46 glastuinbouwbedrijven verkocht.