Vermilion zoekt naar gas en aardwarmte in Friesland

Vermilion Energy Nederland start deze maand seismisch onderzoek in Friesland. Dat gebeurt op locaties in de gemeenten Heerenveen, Leeuwarden, Opsterland, Smallingerland, Súdwest-Fryslân en Tytsjerksteradiel, waar het gaswinningsbedrijf vergunningen heeft om naar de aanwezigheid van aardgas te zoeken. Aan de hand van de onderzoeksuitslag wordt ook nagegaan wat de potentie van aardwarmte is, zo meldt Vermilion.

Het bedrijf is bereid de uitkomsten van het seismisch onderzoek beschikbaar te stellen aan partijen die, al dan niet in publiek-private vorm, een aardwarmteproject willen starten en op zoek zijn naar geschikte locaties. Diverse Friese gemeenten hebben de ambitie hun energievoorziening te verduurzamen. Inzicht in de opbouw van de diepere ondergrond dat met het seismisch onderzoek wordt verkregen, kan mede bijdragen aan de realisatie van dergelijke initiatieven.

Bij het onderzoek, dat tot en met december zal duren, worden twee technieken gebruikt. In de meeste gevallen brengen de onderzoekers in het buitengebied een kleine lading springstof in de ondergrond tot ontploffing om het geluid en de echo in de ondergrond te kunnen meten met geofoons. In de meer bebouwde omgeving worden trillingen opgewekt met behulp van speciale vrachtwagens. Onder deze voertuigen zijn trilplaten bevestigd die tegen het aardoppervlak worden gedrukt om trillingen op te wekken.

In Friesland heeft groenteteeltbedrijf Hartman, eerder dit jaar overgenomen door The Fruit Farm, plannen voor geothermie. De kwekerij – die locaties heeft in Sexbierum, Oosterbierum en Klazienaveen – wil eind dit jaar gaan boren naar een diepte van 3 km om water van 104ºC omhoog te halen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties