Hortipoint Vermiste medewerkers Dümmen Orange nog steeds niet terecht

Vermiste medewerkers Dümmen Orange nog steeds niet terecht

0

De twee vermiste medewerkers van Dümmen Orange die op de locatie van het concern in Guatemala werkten, zijn nog steeds niet terecht. Hun familie gaat er vanuit dat de twee de gevolgen van de uitbarsting van de vulkaan Fuego eerder deze maand niet overleefd hebben, zo meldt woordvoerster Nicolette Straver van het veredelings- en vermeerderingsbedrijf.

Zo’n dertig medewerkers van Dümmen Orange in Guatemala zijn volgens Straver geëvacueerd. „De helft woont nu bij familieleden, de andere helft in opvangcentra. Van een klein aantal collega’s zijn de huizen verwoest. Van de overigen zijn de huizen nog intact, maar hun woningen liggen wel in de gevarenzone.”

De plastic kassen van veredelaar Dümmen Orange onderaan de vulkaanhelling van de Fuego in Guatemala zijn bedekt onder een dikke laag as. Foto: Dümmen Orange

Het is volgens Straver nog niet duidelijk of de geëvacueerde medewerkers op termijn terug kunnen naar hun huizen of dat de overheid het gebied permanent aanwijst als ongeschikt voor bewoning omdat ze in de gevarenzone liggen.

Kassen licht beschadigd
De kassen van het bedrijf zijn door de vulkaanuitbarsting licht beschadigd. „Het plastic van onze kassen heeft kleine beschadigingen opgelopen als gevolg van neergekomen brokken as. „We zijn druk bezig dat te repareren. Er is geen schade aan de gewassen. De logistiek en het transport van producten verlopen gewoon volgens plan”, aldus Straver.

De aslaag heeft hier en daar tot lichte beschadigen in het plastic van het kasdek geleid. Foto: Dümmen Orange

Het bedrijf is volgens haar constant alert op verhoogde activiteit van de Fuego. „Deze week organiseren we een evacuatie-oefening. We doen dat standaard twee keer per jaar, maar nu een keer extra.” Op nationaal niveau heeft de jongste uitbarsting van de Fuego, een van de actiefste vulkanen van Guatemala, inmiddels 110 doden geëist. Er worden honderd tot honderdvijftig mensen vermist.

Neergekomen as van de vulkaan Fuego. Foto: Dümmen Orange

De twee vermiste medewerkers van Dümmen Orange zijn zoek sinds de uitbarsting van de vulkaan Fuego op zondag 3 juni. Vorige week werden er nog acht personeelsleden vermist, maar de afgelopen dagen hebben zich zes medewerkers gemeld. De farm van Dümmen Orange in Guatemala, waar uitgangsmateriaal voor snijbloemen en vaste planten wordt geteeld, ligt aan de ’veilige’ zijde van de vulkaan. Het bedrijf ontsnapte daardoor aan de lavastromen en rotsblokkenlawines die de andere zijde van de vulkaan teisterden.

Hulpverlening
Nog steeds biedt het bedrijf hulp aan de mensen die sinds de eruptie in opvangcentra wonen. Dat gebeurt door het verstrekken van voedsel, kleding en medicijnen. Mensen kunnen ook gebruik maken van de douches op de farm. „We onderzoeken ook welke verdere hulp we in aanvulling hierop kunnen geven”, aldus Straver.

Reageer op dit artikel

avatar