Onderzoek: Verwarm alleen de planten en niet de hele kas

Waarom zou je de hele kas verwarmen als alleen het gewas warmte nodig heeft? Een groep bedrijven van onder meer Agrimaco en Wageningen UR onderzoekt hoe het mogelijk is om planten gerichter warmte te geven en daarmee energie te besparen. De groep nodigt andere partijen uit om bij dit onderzoek aan te sluiten.

Een gehele kas verwarmen is energetisch niet efficiënt. „Als je de hoeveelheid planten afzet tegen de hoeveelheid constructiemateriaal in de kas, dan wordt misschien wel tot 90% van de warmte gebruikt om onder andere kas-onderdelen te verwarmen”, vertelt adviseur Teun Biemond.

Biemond stelt voor om eerst te kijken waar de warmtevraag vandaan komt en dan te kijken hoe die kan worden verminderd. „Met Het Nieuwe Telen worden daarin al grote stappen gezet, met reducties tot 50%. Met gerichte verwarming kan dat mogelijk nog verder terug.

Van de planten zelf hoeft ook niet alles evenveel verwarmd te worden. Volwassen bladeren en wortels hebben veel minder warmte nodig dan een jong blad en groeipunten. In theorie is er maar een fractie van het huidige energieverbruik nodig.”

Daarom wil Agrimaco verder onderzoek doen aan een nieuw tuinbouwconcept, gebaseerd op plantverwarming in plaats van kasverwarming. Daarbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan meer gebruik van stralingswarmte in plaats van convectiewarmte. Het idee is om het onderzoek kleinschalig op te starten, en als er mogelijkheden blijken te zijn, het verder op te schalen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties