‘Voorlopig is de klok hier nog een onmisbaar instrument’

Moederdag staat voor de deur. De komende week is dé week van het jaar. Het is hier nog altijd de allerbelangrijkste verkoopdag voor bloemen en planten. Dan zie je ook de kracht van het veilsysteem. Op de ene naar de andere dag kunnen de prijzen verdubbelen. Niet alleen van snijbloemen, maar ook van bloeiende potplanten. De vraag is of een digitaal platform dat herstel van prijsvorming in een dergelijke korte tijd ooit gaat realiseren. Voorlopig is de klok hier nog een onmisbaar instrument.

Organisatorisch is alles is voorbereid. Het afgelopen weekend zijn diverse klanten naar nieuwe en grotere ruimtes verhuisd. De medewerkers zijn vrijdagmiddag jongstleden op de tribune onder het motto “reken op ons” allen bewust gemaakt van het belang van ons werk in deze piekweken en enthousiast gemaakt door onder andere een theatervoorstelling over de Moederdag en een barbecue na afloop. Zo gaat dat in Brazilië.

Veiling Holambra vanuit de lucht. Foto is genomen door een drone. Foto: André van Kruijssen.

De coöperatie Veiling Holambra draait goed. Cumulatief groeit de omzet 10%. Echter enkele van de kwekers van snijbloemen hebben het moeilijk. Zij worden hard geraakt door de crisis. We doen er alles aan om de marktpositie van de snijbloemen te versterken. De resultaten van dit werk worden stap voor stap zichtbaar.

De economie herstelt zich maar tergend langzaam van de crisisjaren die we hier gehad hebben. Een dreigende staking van vrachtwagenchauffeurs is vooralsnog afgewend. Daar zijn we al blij over. De grote vraag de komende maanden is of de hervormingen van de sociale voorzieningen goedgekeurd gaan worden.

In de eerste week van april was ik in Noordwijk en Aalsmeer voor het AIPH-congres. Veel werd er gesproken over de noodzaak om in meer groen in de steden te investeren. De voordelen zijn duidelijk: een beter (leef)klimaat, waardevermeerdering van de buurt, meer mensen op straat, hierdoor veiliger en ga zo maar door. Ook is de urgentie van het verminderen van plastic duidelijk. In diverse presentaties werden voorbeelden gegeven van meermalig gebruik, recycling en vermindering van plastic. Ook was duidelijk dat we hier met elkaar de schouders onder moeten zetten en niet mogen wachten tot regelgeving zaken gaat voorschrijven of verbieden.

We hebben in Nederland altijd geleerd dat wanneer de bedekte teelt van groenten zich heeft ontwikkeld, de bloemenkwekers op de voet volgen. Naarmate de consumenten meer te besteden hebben, groeit de bloemenindustrie. Dat is in Brazilië echter niet zo.

Veel van onze bloemen- en plantenkwekers in de jaren tachtig weliswaar ooit begonnen met groente, maar momenteel staan er in de regio Holambra zo´n 500 ha aan kassen, die voor meer dan 95% gevuld zijn met bloemen en planten. De toepassing van de techniek in kassen wordt hier beheerd door de kwekers van bloemen en planten. Zij investeren continu in nieuwe productietechnieken. De productie van groente en fruit vindt voor een groot gedeelte nog op open veld plaats of in eenvoudige kassen.

De vraag is of hier de teelt van groenten de sierteelt gaat volgen. De vraag in de markt vanuit de retail lijkt er wel te zijn. Ik ben benieuwd hoe zich dat gaat ontwikkelen indien de eerste kwekers fors in de teelt van groente gaan investeren.

André van Kruijssen,

Algemeen directeur Veiling Holambra

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties