Voorspellen van de economie geen sinecure in 2021

Het jaar 2020 zat vol turbulentie, met de pandemie, lockdowns en de handelsontwikkelingen wereldwijd. Hoe gaat de economie zich in 2021 ontwikkelen voor de sierteelt? De meningen zijn verdeeld, maar de invloed van covid-19 en de Brexit worden vaak genoemd door economen. En zo zijn er meer onvoorspelbare factoren die de economie blijven bepalen.

Econoom en wetenschapper Jaap van Duijn (77) denkt dat de invloed van covid-19 in 2021 vooral een enorm onzekere factor blijft voor de economie. Hij denkt dat het een jaar wordt met licht herstel, maar met lage economische groei door de vele onzekerheden. Bedrijven zullen niet volop gaan investeren, omdat er veel angst heerst. „Het is te hopen dat de consumptie redelijk op peil blijft, en dat er niet te veel werklozen bij komen. En, dat het vaccin ook werkt.”

De cultuur van een land is bepalend
Van Duijn wijst op de manier waarop Aziatische landen met de pandemie om gaan. Die verschilt nogal van Europa, en dan met name Nederland. „Nederlanders hebben weinig discipline en houden zich slecht aan regels. De Aziatische landen komen deze crisis veel beter door. Dat komt door gedrag: minder egoïsme, veel meer gemeenschapszin. Dit is niet een tijd waarin de economie bepalend is, maar de cultuur van een land.”

Kies voor een plan B
Jan Benninga, onderzoeker bij de WUR tot maart 2021, noemt vooral als ‘les’ dat ondernemers een plan B moeten hebben. „Door de coronacrisis is het besef meer doorgedrongen dat telers met onverwachte zaken moeten omgaan. We hebben blijkbaar rampen nodig om tot het besef te komen dat het ‘anders’ moet.” Hij noemt als voorbeeld de afhankelijkheid van plantmateriaal uit Afrika en Midden-Amerika voor potplantentelers. Daar zit een groot risico op insleep van organismen in.

Wil je het hele omslagverhaal over de voorspellingen voor de economie in 2021 nu al lezen, bekijk dan onze digitale editie (met inlog!). Het fysieke blad verschijnt vrijdag 8 januari op de mat.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties