Vorderingen in onderzoek WKK-condenswater

Het onderzoek naar hergebruik van WKK-condenswater maakt vorderingen. Inmiddels is vastgesteld wat de maximale concentraties aan zware metalen in giftwater mogen zijn om gewasschade aan vruchtgroentegewassen op substraat te voorkomen. Die waarden zijn te extrapoleren naar bijvoorbeeld gerbera, roos of phalaenopsis op substraat.

Om het rendement van hun WKK te vergroten, werken veel telers met een rookgascondensor. Deze laat de gereinigde rookgassen, waarin zich nog vocht bevindt, condenseren om er nog extra warmte uit te kunnen halen. In dit condenswater kan echter zuurvorming optreden. De ontstane zuren kunnen vervolgens reageren met het staal van het rookgassysteem waardoor zware metalen – met name nikkel, chroom en aluminium – vrijkomen.

Afhankelijk van de concentratie kunnen die zware metalen tot gewasschade leiden als dit condenswater wordt hergebruikt in de kas. Groen Agro Control heeft onlangs grenswaarden bepaald voor vruchtgroentegewassen (voor nikkel, chroom en aluminium zijn dat respectievelijk 3.000, 250 en 25 microgram/l). „Het gaat om veilige waarden – dus niet de schadedrempel – die met enig inzicht zijn door te trekken naar bloemisterijgewassen”, aldus productmanager Ines van Marrewijk van het laboratorium.

Eerst meten
Van Marrewijk adviseert telers overigens, voordat zij tot eventuele investeringen overgaan, altijd eerst te meten wat de daadwerkelijke concentraties aan nikkel, chroom en aluminium in hun WKK-condenswater is. „In de praktijk blijken die gehalten namelijk per WKK enorm te kunnen verschillen, tot verschillen in duizendvoud aan toe.” Vervolgens kan worden bekeken in welke mate de gehalten lager worden door vermenging met uitgangswater.

WUR Glastuinbouw onderzoekt momenteel ook of de materiaalkeuze van het rookgassysteem invloed heeft. Zo is bekend dat staal van RVS3016 zuurbestendiger (en duurder) is dan RVS304. Ook wordt onderzocht of een zogeheten epoxy coating voldoende bescherming kan geven aan het staal.