Vrouwendag

8 maart is het weer zover. Internationale Vrouwendag.

Dat is toch wel een belangrijke dag voor ons. Omdat het de bloemenprijzen een zetje de goede kant opgeeft maar ook om te laten blijken dat we weten wat het inhoudt. Daarom krijgen alle vrouwen bij ons op het bedrijf die dag een extraatje. Het overgrote deel van onze werknemers is vrouw en we vinden het belangrijk ze te laten merken dat we ze waarderen.

Vrouwen zijn belangrijk voor ons bedrijf. Ik weet niet of dit wereldwijd geldt, maar in China zijn vrouwen gewoon beter. Ze hebben meer gevoel voor het werk, zijn minder lui, bijna nooit dronken en ik heb nog nooit een vrouw ons bedrijf binnen zien lopen en haar man bij zijn lurven zien grijpen om hem mee naar huis te nemen omdat de rijstprak niet op tijd klaar dreigde te zijn…

Mannen doen dat wel, haantjesgedrag op het platteland. Vooralsnog is er geen sprake van emancipatie in de dorpjes. Het gebeurde zelfs een keer dat er midden in de nacht een vent bij de poort in de struiken aan het rommelen was, bleek dat die zijn vrouw zocht. Niet omdat ze zoek was maar omdat hij gewoon te dronken was om in de gaten te hebben dat hij nog niet thuis was. Zulke gekheid zal je bij vrouwen hier niet zo snel tegenkomen.

Maar vrouwen laten zich ook niet de kaas van het brood eten. Als dingen niet gaan zoals ze graag zouden zien kunnen ze lelijk van zich laten horen. Ik wijt het er altijd maar aan dat ze denken dat ik ze niet hoor, als ze steeds luider gaan spreken. Dat gebeurt wel vaker. Als ik wat van het lokale gesproken Chinees niets snap, wat ongeveer alles behelst, en extra hard praten ook niet helpt, schrijven ze het in karakters op een briefje. Alsof ik wel karakters kan lezen…

Anyway, wat ik wil zeggen is dat elke tijger wel een streep heeft. En dat doet niets af aan mijn waardering voor hen. Deze column is dus voor alle vrouwen. Waar ook ter wereld. Ze verdienen het.

Cok Harteveld, general manager Van den Berg Roses