WK-koorts

Vorige week hebben we weer genoten van een ouderwets middagje voetbal. Samen met zes andere Nederlanders keken we naar de derde wedstrijd in de pool. Nederland won van Chili met 2-0.

We zijn door naar de achtste finales. Om in de stemming te komen hadden we buiten vlaggen opgehangen: de Nederlandse en de KNVB-vlag, de driekleur van België (kanshebber) en de vlag van Brazilië (organisator). De Canadese vlag hoort volgens de wet als hoogste in de mast te hangen. Dat is dus een kleurrijk gezicht.

Omdat de wedstrijd 12.00 uur plaatselijke tijd begon, hadden we een oranje lunch klaargezet. Gerookte zalm, zalmsalade, oranje gevulde eitjes, oranje paprika reepjes, kleine peentjes, cheddar kaas, en netmeloen. Al onze vrienden kwamen in oranje shirten met petjes of zonnebrillen. Iedereen heeft zo zijn eigen variatie. In een naburig dorp had zelfs een oud-Nederlander zijn huis oranje geverfd. Om dan met een groep naar de wedstrijd te kijken, wordt natuurlijk heel feestelijk, zelfs met Canadees commentaar.

Tijdens het WK tonen veel Canadezen hun etnische achtergrond door het tonen van hun vlag op de auto. Ook kijken ze samen met landgenoten naar de wedstrijden. Dus hoewel Canada niet is vertegenwoordigd in het WK, leeft het hier enorm.

Wij raken ondertussen in rustiger vaarwater in de kas. De hibiscussen zijn uitverkocht. Het seizoen begon vroeger dan verwacht door de lange winter en is goed verlopen. Iedereen was toe aan wat kleur. Nu staan de hibiscus moerplanten weer klaar voor september. Tot 1 juli hebben we nog bromelia’s te verkopen, dan is ook dat seizoen tijdelijk afgelopen. De kas is dan voor 75% leeg. In de zomer is het hier komkommertijd, tijd voor wat uitstapjes.

Vorig jaar hebben we een kano gekocht. We zijn dit voorjaar drie keer een dagje het water op geweest. Deze zomer maken we verschillende tochten door natuurparken. Zoveel inpakken dat we alles in een keer kunnen dragen als we een portage over land maken. Voor een week eten mee en dan slapen in een tentje op de bosgrond. Koken op een eenpits houtbrander. Genieten van een zonsopkomst of zonsondergang. Onze tijd om tot rust te komen.

Angelle van Kleef
hibiscusteler in Ontario.