Waar is de bodem van de crisis?

Terugdenkend aan de crisis in Nederland vanaf eind 2007 herinner ik mij als eerste de bankencrisis (woekerpolissen, omvallen banken, verzwaring kredietfaciliteiten, etc), de waardevermindering van onroerend goed, leegstaande kantoren en een oplopende werkloosheid. Momenteel zaken die weer een tijdje achter ons liggen en die ook redelijk hersteld zijn.

Als ik denk aan de politieke en economische crisis die momenteel in Brazilië heerst denk ik vooral aan corrupte politici met miljoenen dollars op (vooral Zwitserse) banken danwel, corrupte ondernemers die smeergeld gebruiken om orders binnen te halen bij de staatsbedrijven, ontwaarding van de nationale munt ten opzichte van de dollar en euro met 50% in 12 maanden, inflatie 10% en zo kunnen we nog wel even doorgaan. De president Dilma heeft nog het vertrouwen van 7% van de bevolking en met hangen en wurgen mogen de regeringspartijen doorgaan met regeren.

En elke week verslechteren de economische voorspellingen. Het meest schrijnende is de grote armoede die een deel van de bevolking ondergaat en het ontbreken van oplossingen hiervoor op de korte en middellange termijn.
In die context maakt Veiling Holambra het jaarplan voor 2016 en dit proces verloopt rustig en goed. Natuurlijk zijn we voorzichtig met investeren, moeten we de financiële situatie verstevigen, zijn we wat conservatief met begroten en proberen we de kosten voor de leden zo laag mogelijk te houden.

Maar bloemen en planten verkopen nog steeds goed. De grootste zorg is de kostenverhoging die de leden dit jaar doorberekend krijgen. De hogere dollar en euro veoorzaken kostenverhoging van gemiddeld 15 tot 20% veroorzaakt door duurdere grondstoffen zoals bijvoorbeeld plastics, bestrijdingsmiddelen, royalties, stekken en bloembollen. Kostenverhogingen die maar deels zijn door te rekenen in een hogere opbrengstprijs van het eindproduct.

We hebben nog geen omvallende groothandelaren danwel stoppende kwekers van enige omvang. Voor 2016 verwacht ik dit overigens wel. De eerste tegenvallers worden nog wel opgevangen, maar volgende tegenvallers kunnen wel eens grote gevolgen hebben.

Er registreren zich dit jaar zelfs veel regionale supermarktketens als klant van onze coöperatie. Ook de veredelaars/vermeerderaars melden dat de kwekers wel moeite hebben met hogere kosten, maar toch blijven bestellen.

Hoe lang duurt zo´n politieke en economische crisis? Voor 2016 zijn de vooruitzichten nog slecht. Onduidelijk is de afloop van de politieke crisis. Wie van de huidige politici heeft geen vuile handen? De staatsbegroting is niet op orde en de staatsschuld loopt door de hogere dollar flink op. En hoe hoog gaat de werkloosheid oplopen. Welke onrust komt daar uit voort?

Voor de coöperatie Veiling Holambra was 2015 een redelijk jaar en voor 2016 is het jaarplan gereed. De sierteelt staat sterk, maar de economische situatie moet natuurlijk niet verder verslechteren. In de wetenschap dat dit land meerdere grote crisissen heeft gehad gaan we er positief tegen aan en hopelijk kunnen we juist dan een groter positief verschil in de markt maken. Ik ben er van overtuigd dat de sierteelt verder zal groeien, maar voor mij mag deze crisis binnen afziende tijd voorbijgaan.
André van Kruijssen